Hodász András: Célt tévesztett az egyház, csapnivaló a kommunikáció is

Hodász András: Célt tévesztett az egyház, csapnivaló a kommunikáció is

Hodász András (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Luther Mártonnak kilencvenöt pont kellett, ma viszont talán egy őszinte tükörbe nézés is elég lenne, hogy sikerüljön megelőzni az egyház széthullását – erről írt a Szemlélek oldalán közölt cikkében Hodász András. A katolikus pap egyre többet gondolkodik azon, hogy hasonló időket élünk most, mint Luther idejében, a reform vágya szerinte a levegőben van. Hodász öt pontot sorolt fel, amelyeken változtatni kellene, ezek között pedig szerinte nincs ott a súlyos paphiány – az inkább következmény lehet a cikk alapján.

Gondként emlegeti a szerző a vezetői alkalmatlanságot, a szemináriumban egy szó sem esett vezetéselméletről. Sajnos olyan sincs, hogy plébános- vagy püspökképzés, Hodász szerint a rendszer magára hagyja tagjait a feladatok támasztotta kihívásokkal szemben. Teológiailag nincs problémája a hierarchiával, viszont szembe kell szerinte nézni a „hatalom” torzító hatásával. „A plébános vagy a püspök, aki mellett csak lelkes tapsolók vannak, soha nem szembesül a rossz döntéseivel. Papnak lenni azt jelenti, hogy vezető is vagyok, és jó lenne mindezt jól csinálni. A lehetőség megvolna rá, vannak ilyen irányú képzések a piacon, csak meg kéne tenni a szükséges lépéseket”, szögezte le Hodász.

A pap problémának látja azt is, hogy megszakadt a kapcsolat a hívőkkel, utóbbiak egyre kevésbé érzik, hogy beleszólhatnak az egyház ügyeibe. Ékes példája ennek szerinte az Instagramon katás ügyekről „észt osztó plébános atya”, akinek soha nem kellett adóznia, vagy aggódnia a megélhetésért, lakhatásért. „A prédikációk többsége is teljességgel elrugaszkodott a hétköznapi élettől. Talán nem véletlen, hogy részint emiatt a mai katolikusok hite à la carte-hitté vált. Alig találni olyan hívőt, aki ne mondaná néhány hittételre, hogy »bár az Egyház ezt tanítja, én másképp gondolom…« A napi gyóntatási gyakorlatban rengetegszer tapasztalom, hogy magyaráznom, sőt vitatkoznom kell valakivel az egyház tanításáról” – tette hozzá Hodász.

A céltévesztést is gondnak látja Hodász, így ha megkérdezik valakitől, mi is a közösség célja, miért létezik, nehezen tudnának választ adni. Programjaiknak szerinte nyitottnak, meghívó jellegűnek kellene lenniük. A hitelesség válsága is ott van a gondok között, „ha ki is állunk a világ elé, mondjuk, egy lánglelkű prédikációval, vagy egy püspökkari közleménnyel, csak azzal nem törődünk, hogy az emberek jelentős része ma, Magyarországon ilyenkor csak legyint egyet: »nekem a katolikusok ne dumáljanak«”.

Hodász úgy látja, elmaradt a szembenézés a kommunista diktatúra alatt elkövetett hibákkal, és késve történt meg a bocsánatkérés a pedofil ügyekkel kapcsolatban.

A politikával való látványos és szoros kapcsolatot is kifejezetten károsnak tartja, ahogy az sem segít szerinte, hogy semmit nem kommunikálnak a saját csatornáikon kívül, még azt sem, amit jól csinálnak. Ezzel összefüggő gond lehet a „csapnivaló kommunikáció” is. „A megkésve létrehozott Facebook-oldalak és YouTube-csatornák nem arra valók, hogy prédikációkat osszunk meg. Azoknak meglehetősen kicsinyke az olvasottságuk, nézettségük. A közösségi média – ami nem csak a Facebookot jelenti – használata egy szakma, meg lehet tanulni, vagy meg lehet bízni profikat” – tette hozzá.