Hodász atya a Magyar Hangnak: az utolsó csepp volt a pohárban, hogy Bayer Zsolt is belém törölte a lábát

Hodász atya a Magyar Hangnak: az utolsó csepp volt a pohárban, hogy Bayer Zsolt is belém törölte a lábát

Hodász András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn jelentette be Hodász András, a fiatalok körében roppant népszerű, a közösségi médiában (eddig) aktív katolikus pap, hogy bezárja a „Papifrankó” elnevezésű videócsatornáját.

A döntés hátterét megvilágító videóban Hodász András atya úgy fogalmaz, hogy „az elsődleges oka a bezárásnak én vagyok. Az elmúlt hetekben-hónapokban több interjúban beszéltem arról, hogy nehézséggel küzdök, kiégéssel, depresszióval és egyéb problémákkal kell nap mint nap megküzdenem.”

A katolikus pap arról is beszélt, hogy „nehéz állni azokat a viharokat, amelyeket influenszerként állni kell ... Nagyon nehéz felvértezni magadat a rengeteg levél, visszajelzés, lejáratás, erkölcsi megsemmisítés ellen. Az online bullying és online lincselés világa képes sebeket okozni: a Bölcsesség könyve úgy fogalmaz, hogy az ostor csak a bőrt tépi fel, de a bántó szó az a csontot töri össze. Ezt az igazságot a saját bőrömön tapasztaltam meg.”

A Magyar Hang elérte Hodász András plébánost, aki azt mondta, hogy az utolsó csepp a pohárban, amely arra sarkallta, hogy befejezze közösségi médiás jelenlétét, az egyrészt a „Van nagyobb baj, mint az LMBTQ-lobbi!” című videója utáni támadássorozat volt, másrészt – ahogy lapunknak nyilatkozva fogalmazott – , hogy „Bayer Zsolt belém törölte a lábát”.

Az említett LMBTQ-témájú videóban, amelyben a katolikus pap beszélt az úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazásról is, azt mondta:„nézzétek, nem tudom, hogy valóban létezik-e meleglobbi. Nem tudom, hogy valóban reális veszély-e. Nem tudom, hogy szükség van-e erről népszavazást tartani. Egy dolgot tudok: hiába érjük el, hogy a gyerekek megmaradjanak a születési nemükben, ha felvágják az ereiket, vagy felakasztják magukat vagy egész egyszerűen csak boldogtalan felnőttek lesznek.” A plébános szerint az elmagányosodás, a depresszió, a szorongás égetőbb problémák a fiatalok körében, mint az ún. „meleglobbi” térnyerése.

A videó megjelenése után megannyi cikkben, tévéműsorban támadta a kormánymédia Hodász András atyát, gyakran személyében is, nem csak a mondanivalóját.

A pap által lapunknak említett másik fő ok, Bayer Zsolt fideszes publicista cikke azután jelent meg a Magyar Nemzet nevét viselő kormányzati kiadványban, hogy Hodász egy szentmiséjén megjelent az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter. Bayer azt írta akkor Hodásznak, hogy „ezért tényleg kár Isten szolgájának lenni”. Bayer azzal az egyébként baloldali narratívával támadt a katolikus papra, hogy ha nincs mondanivalója a németországi papi pedofíliáról, akkor neki „csak az antidepresszánsok maradnak”: „a katolikus papoknak továbbra sem szabad nősülni, de ha homokosok, akkor minden oké. Ha ezekhez a német papokhoz holnap beköltözik a paplakba a fiújuk, akkor minden rendben?!”. (Hodász többször is megszólalt a témában, például lapunkban is, Perintfalvi Ritával vitázva.)

Hodász András azt is elárulta lapunknak, hogy az elmúlt három évben rengeteg gyűlölködő kommentet kapott a videói alatt, amit már nem bírt kezelni. Mint mondta, a lelki egészsége érdekében meg kell szüntetnie egy stresszfaktort, márpedig a gyűlölködő hozzászólások, ismert emberektől és ismeretlenektől jelentik számára aktuálisan a legnagyobb stresszt.