Hodász atya abbahagyja a támadások miatt – videóban üzent

Hodász atya abbahagyja a támadások miatt – videóban üzent

Hodász András (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Három év után véglegesen befejezi a tartalmak készítését a Hodász András katolikus pap által vezetett Papifrankó videócsatorna – jelentette be Instagram-oldalán a csapat. A közleményt a 777 nevű keresztény blog szemlézte. A Papifrankó vallással, Istennel, de a közélettel kapcsolatban is készített videókat, minden esetben szigorúan az Egyház tanítása felől, ugyanakkor mai, közérthető nyelven megközelítve egy-egy problémát

A Hodász atya által vezetett közösség közleménye úgy fogalmaz: „A mai napon véget ér egy korszak mindannyiunk életében. A Papifrankó csapata végleg befejezi a tartalmak készítését. Az elmúlt 3 év kitörölhetetlen emlék marad és reméljük, hogy amennyire nekünk kihívás, fejlődés és töltődés volt ez a szolgálat és munka, úgy mindannyiótok kapott valamit ezáltal Istenből, amivel közelebb került hozzá és az Egyházhoz.”

A negyven éves angyalföldi plébánosnak sok konfliktusa volt egyházon belül – egyszer már szüneteltette a közösségi médiás tartalmak gyártását –, de a kormánypártok holdudvarából is kapott sokszor rendkívül durva támadásokat.

A döntés hátterét egy videóban is megvilágítják, ebben Hodász András atya úgy fogalmaz, hogy „az elsődleges oka a bezárásnak én vagyok. Az elmúlt hetekben-hónapokban több interjúban beszéltem arról, hogy nehézséggel küzdök, kiégéssel, depresszióval és egyéb problémákkal kell nap mint nap megküzdenem. Egyszerűen megfogalmazva, ha egy-két év múlva is segíteni szeretnék embereken vagy hasznos dolgot tenni ezen a világon akkor most tennem kell valamit saját magamért.”

A katolikus pap arról is beszélt, hogy „nehéz állni azokat a viharokat, amelyeket influenszerként állni kell: nem csak a kommentek, a cikkek, a válaszvideók, hanem az egész így egybe. Kilépni a tűzvonalba és vállalni a véleményemet, megpróbálni változást hozni egy társadalomban az irgalmatlan nagy energia és nagyon sok támadás. Tudtam, hogy sok küzdelem és nehézség, hogy a viharban is ki kell állnom a véleményemért és az Egyház véleményéért – ez jobbára fedi egymást. És lehet, hogy egyszer újra meg tudok erősödni, de ez egyelőre nekem túl sok volt, ezért le kell állnom, vissza kell vennem a tempóból. Nagyon nehéz felvértezni magadat a rengeteg levél, visszajelzés, lejáratás, erkölcsi megsemmisítés ellen. Az online bullying és online lincselés világa képes sebeket okozni: a Bölcsesség könyve úgy fogalmaz, hogy az ostor csak a bőrt tépi fel, de a bántó szó az a csontot töri össze. Ezt az igazságot a saját bőrömön tapasztaltam meg. Nagyon hálás vagyok mindenkiért, aki kiállt mellettem, a legnehezebb pillanatokban ez tudott segíteni. Örültem volna, ha odafentről kicsit több bátorítást kapok vagy akár csak egy jó szót, de ezt a hiányt elfogadom.”

Úgy fogalmazott: „A szekértábor logika alapján sikerült elérni azt is, hogy mélyen hívő katolikusok is képesek voltak engem teljesen leírni, pusztán azért, mert nem minden egyes ponton mondtam ugyanazt, amit ők mondanak. Elfogadhatóvá vált egy pap erkölcsi, emberi és méltóságbeli totális megsemmisítése még egy hívő katolikus számára is, pusztán azért, mert az a pap mert kérdéseket felvetni – vagy akárcsak tévedni. Nincs kizárva, hogy bizonyos megnyilatkozásaimban tévedtem vagy rosszul döntöttem. Már az ember és az emberi méltóság sem szent, erről az útról vissza kell fordulnunk. Kis időre és magányra van szükségem: újra felépíteni magamat, hogy veletek lehessek a továbbiakban is. Nem a Papifrankó csatornán, hanem papként, plébánosként, emberként – köztetek, veletek, értetek. Most erre van szükségem, hogy egyszer tudjak majd újra azzal foglalkozni, hogy mire van szükségetek.”

Hodász András a Szemléleken ugyanakkor továbbra is publikál, az ügyben született írásuk ITT olvasható. 

 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.