Hvg.hu: A polgármesterek fizetését is növelné a kormánypárt

Hvg.hu: A polgármesterek fizetését is növelné a kormánypárt

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 6-án. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kistelepülések vezetői járnak a legjobban, de még a főpolgármester fizetését is megemelnék a fideszesek, csak éppen a polgármesteri illetményemelések fedezetét a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk – ezt állítja a Hvg.hu csütörtöki cikke egy a birtokukba került törvényjavaslat-tervezetre hivatkozva.

Mint kifejtették, a javaslat szerint a törvényben rögzített, a lakosságszámmal arányosan, sávosan növekvő és kötelezően megemelendő polgármesteri illetmények átlagosan 30 százalékkal nőnének, és úgy tudják, hogy ezt az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának mai ülésén nyújtják be, majd bocsátják szavazásra, a módosítók végszavazását pedig december 14-én tervezik a plenáris ülésen.

A lap úgy tudja, a szöveg szerint 2022. január 1-től emelkedik a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása. A főpolgármester illetménye 1 500 000 forintra, a megyei jogú város polgármesterének, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármesterének illetménye 1 300 000 forintra nő. Az 500 fő alatti települések vezetőinek fizetése pedig bruttó 299 160 forintról bruttó 520 000 forintra nőne.

A Hvg.hu szerint az előterjesztők javaslata szerint külön forrást nem rendelnek a költségvetésből az önkormányzatoknak, hogy fedezhessék az illetményalap emelését. Ezt ők úgy értelmezik, hogy az önkormányzatoknak így maguknak kell előteremteni a forrást a béremelésre, miközben a járvány és a kormányzati elvonások miatta amúgy is nehéz anyagi helyzetben vannak. 

A javaslat egyébként már a parlament honlapján is elolvasható, eszerint már január 1-től a magasabb fizetést kapnák a településvezetők.

Címkék: fizetés, polgármester