Ingyen utazhatnak a fővárosi tömegközlekedésen a menekültek

Ingyen utazhatnak a fővárosi tömegközlekedésen a menekültek

Karácsony Gergely és Kiss Ambrus a főváros által ellátott menekülteknél (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ingyen használhatják a fővárosi tömegközlekedést péntektől várhatóan április 15-ig az ukrán háború elől menekülők – ezt Karácsony Gergely jelentette be csütörtök délután. Jelezte ugyanakkor egyből, hogy ezt az intézkedést nem könnyű teljes körűen megoldani. Jelenleg ugyanis annak tudják biztosítani ezt a lehetőséget, aki dokumentumokkal tudja igazolni, hogy ukrán állampolgár. Azonban a Kárpátalján élő, magyar állampolgársággal is rendelkező embereknek – akik ugyanúgy menekülnek a háború elől – sokszor csak a magyar papírjuk van, így például ez alapján menekültstátuszra sem jogosultak.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy hétfőtől a Nyugati téri aluljáróban egy infocentrumot alakítanak ki, mert az a tapasztalatuk, hogy nagyon sok menedékkérőhöz nem jutnak el az információk.

A főváros egyébként jelenleg 200 ember ellátását biztosítja saját költségen. Az a tapasztalatuk, hogy csakúgy, mint a járványnál, most is az állam „kicsit lassan reagál”, és akadozik a kommunikáció a Fővárosi Önkormányzat, illetve az állami feladatokat koordináló katasztrófavédelem között.

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja!