Humanitárius folyosókról egyeztek meg a béketárgyalásokon, a zaporizzsjai atomerőmű kapujában az oroszok – percről percre

Humanitárius folyosókról egyeztek meg a béketárgyalásokon, a zaporizzsjai atomerőmű kapujában az oroszok – percről percre

Ukrán katona megy egy orosz légicsapásban kigyulladt logisztikai centrum előtt Kijevben 2022. március 3-án. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítse a cikket az új bejegyzésekért!

  • A szerdai nap történéseiről itt olvashat.
  • Érdemi előrehaladás nélkül zárultak a csütörtöki ukrán–orosz tárgyalások, de ukrán források szerint a humanitárius folyosó létrehozásáról sikerült megegyezni.
  • A moszkvai védelmi minisztérium szerint körbevették Mariupolt.
  • Az Anonymous szerint Zelenszkij elleni merényletre készülnek Putyin emberei.
  • Magyarország ideiglenesen Lembergbe helyezi át nagykövetségét.
  • Speciális-ideiglenes menekültstátuszt hoz létre az Ukrajnából érkezők számára az Európai Unió.
  • Putyin szóvivőjére is vonatkoznak az újabb amerikai szankciók.

22:54 Oroszország és Belarusz elhagyására szólította fel állampolgárait Lengyelország – írja a Guardian, a Reuters értesülését idézve. A lengyel kormány az ukrán háború és az előre nem látható kockázatok: a határok lezárása, újabb konfliktusok veszélye miatt miatt kéri távozásra polgárait. Arra is emlékeztetnek, hogy a közlekedés nehezített, hiszen az Orosz Föderáció és Lengyelország közötti légi közlekedést felfüggesztették, ezért minden tömegközlekedési lehetőséget vagy magánjáratot érdemes kihasználni.

2:38 Határozatot fogadott el csütörtökön Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ/IAEA) kormányzótanácsa, felszólítva Oroszországot, hogy „azonnali hatállyal szüntesse be az ukrajnai atomlétesítmények körüli harci cselekményeket” – írja a Portfólió.hu az MTI nyomán. A lenti videó az oroszok által ostromolt zaporizzsjai atomerőmű épületeit mutatja, az éjszakai felvételen jól kivehetőek a nyomjelző lövedékek.

A határozatban a NAÜ bírálta az Ukrajna ellen egy hete indított orosz háborút, és úgy ítélte meg, hogy az „súlyos közvetlen veszélyt” jelent e létesítményekre és a személyzetükre, és „magában hordozza egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát, amely egyaránt veszélybe sodorná Ukrajna és a szomszéd országok lakosságát, valamint a nemzetközi közösséget”. Ukrajnában tizenöt atomreaktor van, négy működő atomerőműben és több más létesítményben. A 2000-ben bezárt csernobili atomerőművet, ahol 1986-ban a békés atomenergia-felhasználás történetének legsúlyosabb balesete történt, a múlt héten az orosz erők az ellenőrzésük alá vonták.

22:26 Felfüggeszti működését és elbocsátja alkalmazottjainak többségét az RT (Russia Today) America – jelentette be a csatornát működtető from T&R Productions.

Az RT-csatornák közismerten orosz állami támogatással működő és orosz kormányzati nézeteket közvetítő nemzetközi hálózatot alkotnak. Az amerikai csatorna ügyvezetője, Misha Szolodovnikov előre nem látható üzleti változásokkal magyarázta az adásgyártás teljes leállítását, a döntést véglegesnek nevezte. A T&R Productions New Yorkban, Miamiban, Washingtonban is Los Angelesben is fenntartott irodákat – közölte a CNN.

22:06 Szó szerint szétszakított panelházak, kiégett lakótömbök füstölögnek a Kijevtől 40 kilométerre fekvő Borogyankában, amelyet napok óta hatalmas erőkkel támad az orosz sereg.

Az ukrán védők szerint így is tudják tartani a települést, a képek láttán azonban kérdéses, hogy mit védenek még: a Sky News által közölt drónfelvételen döbbenetes pusztítást láthatunk. Az is egyértelmű, hogy az ostromlók civil célpontokat vettek tűz alá.

21:55 Harminchárom halottat találtak az ukrán hatóságok Csernyihivben, ahol az oroszok két iskolát és lakóházakat is bombáztak – írja a Sky News portálja. A tűz alá vett zónában nem volt katonai objektum sem, a támadás így egyértelműen civil célpontok ellen irányult.

21:36 Új forródróton beszél egymással Washington és Moszkva: közvetlen „problémamegoldó” vonalat alakított ki a Pentagon és az orosz védelmi minisztérium – tudta meg a Reuters egy amerikai kormányzati hivatalnoktól. Bár az Egyesült Államoknak nincsenek harcoló katonái Ukrajnában, a nagyhatalom és európai NATO-szövetségesei is aggódnak, hogy Oroszország offenzívája a jelenleginél szélesebb körű válságot generálhat. Az aggodalom pedig messze nem alaptalan, tekintve, hogy Moszkva a gazdasági szankciókat és az Ukrajnának juttatott nyugati fegyverszállítmányokat is hajlamos oroszellenes agressziónak tekinteni. A március elsején élesített forródróttal elkerülhetők lesznek a félreértések, katonai incidensek és a helyzet eszkalációja is – mondta a témában nyilatkozó védelmi szakértő.

21:14 Megfelelő fegyveres őrizet alatt áll a zaporizzsjai atomerőmű – állította az Unian Hírügynökség szerint az ukrán energiaügyi miniszter. German Galusenko barbár tettnek nevezte az erőmű elfoglalására vagy megrongálására tett orosz kísérletet, ám azt is hangsúlyozta, hogy a reaktort védő ukrán Nemzeti Gárda teszi a dolgát. A miniszter arról nem szeretett volna beszélni, hogy az erőmű sérülése milyen következményekkel járna, szerinte ez a szcenárió meg sem történhet. Az oroszok erőmű-foglalási kísérletei mögött viszont egy szabotázs veszélyét látja, amivel a megszálló erők Ukrajna energiaellátását szeretnék megrendíteni. Az Unian korábbi beszámolója szerint az oroszok egyelőre két tankkal és két páncélozott csapatszállító járművel próbálják bevenni az erőművet, és kézifegyverekkel adtak le lövéseket.

20:56 Újabb szankciókról döntött az Egyesült Államok, 19 orosz oligarcha és 47 családtagjuk vagyonának vagyonát lefoglalják, az országba való beutazásukat betiltják – írja a Napi.hu. Joe Biden elnök szerint külön hatóság fogja levadászni az érintett vagyonokat, amelyek felett egyelőre a Vlagyimir Putyin közeli körébe tartozó vagyonos oroszok rendelkeznek. Biden megismételte, a cél az volt, hogy Oroszországra nézve a lehető legfájdalmasabb büntetést mérjék, ugyanakkor a szövetségeseknek és amerikaiaknak a lehető legkisebb károkat okozza. A Guardian beszámolója alapján a megcélzott oligarchák között van Dimitrij Peszkov, Putyin szóvivője is. Részletek itt>>>

20:48 Humanitárius folyosók azonnali kialakítására szólította fel Oroszországot Tony Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke. Kox a csütörtökön kiadott és az MTI által idézett nyilatkozatában hangsúlyozta: Oroszországnak biztosítania kell, hogy Ukrajnában humanitárius, és az orvosi segítségnyújtás és ellátás, valamint az élelmiszer-szállítmányok akadálytalanul eljussanak mindenkihez Ukrajnában. Vannak jogilag kötelező érvényű szabályok és elvek, amelyeket teljes mértékben tiszteletben kell tartani minden fegyveres konfliktusban – fogalmazott a PACE vezetője. A kérést ebben az esetben talán meg is hallja Moszkva, az orosz és ukrán béketárgyalások során ebben a kérdésben legalábbis egyetértettek a felek. Részletek itt>>>

20:33 Már úton vannak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az ukrajnai régióba, hogy megkezdjék a lehetséges háborús bűnök adatainak összegyűjtését – mondta csütörtökön, újságírók előtt Karim Ahamad A. Khan, a hágai testület főügyész. Khan szerint hivatala meg fogja vizsgálni, hogy a háborúban résztvevő felek fel tudnak-e mutatni bizonyítékokat háborús és emberiesség elleni bűncselekményekre, vagy népirtásra. Bármelyik oldal, amely a polgári lakosságot veszi célba, bűncselekményt követ el, az ICC alapító okirata, a római statútum és a nemzetközi humanitárius jog értelmében – hangsúlyozta Khan az ukrajnai városok és települések tüzérségi támadásairól szóló jelentésekkel kapcsolatban. A testület közleménye alapján ugyanakkor az előzetes elemzések alapján megalapozottnak látszik az a gyanú, hogy háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követhettek el az ország területén. A vizsgálatot 39, a római egyezményhez csatlakozott ország – köztük Németország, Nagy-Britannia és Georgia – felkérésére indították el, írja az MTI.

20:19 Heves harcok folynak Gosztomelnél, a helyi reptér közelében – jelentette az ukrán védelmi hírszerzési ügynökség. A kormányzati szerv Twitter-oldalán megosztott bejegyzés szerint az ukrán különleges erők legalább 20 orosz BMP-t, azaz páncélozott deszant harci járművet semmisítettek meg, harcukban pedig a lakosság is segítette őket.


A gosztomeli ukrán katonai siker azért is lehet jelzésértékű, mert az orosz csapatok már az offenzíva első napjaiban elsöprő rohamot indítottak a reptér elfoglalásáért. Itt, egy hangárban bombázták le orosz gépek Európa egyik legnagyobb repülőgépét, az óriási Antonov An–225 Mriját, amiből csak egyetlen példány létezett a világon.

19:51 Orosz tankok nyitottak tüzet Ukrajna és Európa egyik legnagyobb atomerőművének közelében – írja a Skynews. A hírportál szerint az orosz harckocsik behatoltak Zaporizzsja városába.

Az orosz erők már szerdán megpróbáltak betörni egy közeli faluba, Enerhodarba, ám a helyi lakosok élőlánccal akadályozták meg az offenzívát, a páncélosok így nem hajtottak a fegyvertelen tömegbe. Anton Gerasenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint a tűzharc óriási kockázatot jelent, hiszen egy eltévedt gránát is eltalálhatja az atomerőművet. Ez pedig rosszabb esetben a csernobilihoz fogható méretű nukleáris katasztrófához is vezethet. A lezárt csernobili erőmű már napok óta az orosz erők kezén van, behatolásuk után pedig kis mértékben emelkedett a radioaktivitás szintje a térségben, valószínűleg a páncélosok által felvert, sugárzó por miatt

19:37 Egyhangú határozatban sürgette a szejm, vagyis a lengyel parlament alsóháza az európai uniós szerveket és tagállamokat, hogy tegyék lehetővé Ukrajna minél gyorsabb csatlakozását az európai közösséghez. Az MTI által idézett határozatban a szejm hangsúlyozta: az ukrán hadsereg és társadalom hősies ellenállást tanúsít az Orosz Föderáció indokolatlan és alaptalan katonai agressziójával szemben, az orosz támadás pedig az egyik legerősebb fenyegetést jelenti az európai és a globális biztonság számára.

Az alsóház azt is jelezte, hogy Ukrajna állampolgárai a lengyel társadalom teljeskörű támogatására számíthatnak. Tiszteletüket fejezték ki az ukrán nemzetnek „a bestiális agresszióval szemben tanúsított törhetetlen magatartása” miatt. Az orosz támadásra az egyetlen lehetséges és szükségszerű válasz a nemzetközi közösség határozott és sokoldalú reakciója – szögezték le.

19:01 Londoni pénzügyi elemzők szerint az ukrajnai invázió miatt bevezetett súlyos szankciók nyomán Oroszország már az idén több százmilliárd dollárt veszíthet és több hellyel lejjebb kerülhet a világ legnagyobb gazdaságainak listáján – írja az MTI az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön bemutatott tanulmánya alapján, amely megállapította, hogy a háború és különösen az arra válaszul bevezetett nyugati szankciók máris komoly gazdasági és pénzügyi válságot okoztak Oroszországban, amelynek egyik azonnali velejárója lesz az orosz gazdaság súlyának jelentős csökkenése a világgazdaságon belül. Az orosz gazdaság a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában a 2021 végén elfoglalt 11. helyről az idén a 14. helyre csúszhat vissza a tanulmány szerint.

18:46 A Reuters információi szerint Ukrajna és Oroszország megegyeztek, hogy hamarosan harmadszor is tárgyalóasztalhoz ülnek, ezt a tárgyalások egy ukrán résztvevőjétől tudta meg a hírügynökség. A hivatalos személy úgy értékelte: Ukrajnának nem sikerült olyan eredményt elérni, amilyenre számított, de egyetértés mutatkozott a humanitárius folyosók létrehozásáról a civilek evakuálása céljából. A tárgyalások eredményéről Twitter-bejegyzést közölt Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, aki részt vett az egyeztetésen: ő is arról írt, hogy csak a humanitárius folyosók létrehozása ügyében született megoldás, és „még nem sikerült elérni azt az eredményt, amelyre Ukrajnának szüksége van”. Részletek itt>>>

18.34 Egymillió menekült érkezett eddig Ukrajnából a háború első hetében, és több millió további menekültre számítanak – ezt Ylva Johansson Európai Uniós belügyi biztos mondta el. Az uniós belügyminiszterek elmondása szerint egy ideiglenes védelmi irányelvről döntöttek, amely jogot ad ukrán állampolgároknak, hogy uniós országokban éljenek, dolgozzanak, hozzáférjenek az egészségügyhöz és az oktatáshoz hosszadalmas menekültügyi eljárás nélkül. Az intézkedés azonnali hatályú és egy évre szól. Ha a konfliktus folytatódik, vagy a menekültek számára nem biztonságos a visszatérés, a státusz meghosszabbítható lesz további két évre. Ez nem vonatkozik azokra, akik nem ukrajnaiak, de ideiglenes munkavállalás vagy tanulmányok miatt Ukrajnában tartózkodtak. Az eredeti javaslatban ez a lehetőség azokra is vonatkozott volna, akik harmadik ország állampolgárai, de hosszú távon Ukrajnában tartózkodtak. Ettől függetlenül a nemzeti menekültügyi szabályok rájuk is ugyanúgy vonatkoznak. A The Guardian szerint Magyarország és Lengyelország ellenezte leghangosabban az eredeti javaslatot.

18:07 Élőben jelentkezett Vlagyimir Putyin. Oroszország elnöke a The Guardian leirata szerint azzal vádolja az ukrán katonai erőket, hogy „emberi pajzsként” használják a civileket. Az orosz katonákról azt mondta, „bátran viselkednek”, „igazi hősként”. Az orosz hadsereg „sikere” Ukrajnában ennek a hősiességnek a példája Putyin szerint. Azt is mondta: az ukránok és az oroszok „egy nép”, de az ukránokat „fenyegetik, és átmosták az agyukat” A Novaja Gazeta orosz napilap a beszéd teljes leiratát is közölte. Részletek itt>>>

18:00 Több mint 600 ezren érkeztek eddig Ukrajnából Lengyelországba – írja az MTI a lengyel határőrség a Twitter-oldalára hivatkozva. Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője dinamikusnak minősítette a migrációs helyzetet a PAP lengyel hírügynökségnek. Úgy látta: a folytatódó orosz támadások miatt rövidesen újabb menekülthullám érkezhet Lengyelországba. Dworczyk ezért fontosnak nevezte a megfelelő infrastruktúra előkészítését és fenntartását, úgy, hogy az ország kész legyen „következő, ki tudja mennyire nagy menekülthullám” befogadására. Lengyelország-szerte 27 befogadóközpont létesült az ukrajnai menekültek számára. Az ukrán állampolgárok térítésmentes orvosi ellátásban részesülhetnek az állami biztosítóval (NFZ) kötött szerződéssel rendelkező, összes egészségügyi intézményben.

17:31 Zelenszkij a NATO-nak: Küldjetek repülőket! Online sajtótájékoztatót tartott Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, aki azt kérte a nyugattól, küldjenek neki harci repülőket – Ha nincs elég erőtök, hogy lezárjátok a légteret, akkor adjatok repülőket – mondta. Azt is mondta: ha a Nyugat nem tesz semmit, Litvánia, Lettország és Észtország lesz a következő. A BBC tudósításában megjegyezte: mivel az említett három ország NATO-tag, ezért ha Oroszország betörne az egyikbe, az minden NATO-tag elleni háborút jelentene. Zelenszkij arról is beszélt: a Vlagyimir Putyinnal való közvetlen tárgyalás „az egyetlen útja annak, hogy meg lehessen állítani ezt a háborút” – Nem mi támadjuk Oroszországot és nem is tervezzük, hogy megtámadjuk. Mit akartok tőlünk? Hagyjátok békén az országunkat! – üzente Oroszországnak Ukrajna elnöke. Részletek itt>>>

17:21 Legalább 22 civil áldozatot jelentett az ukrán mentőszolgálat az észak-ukrajnai Csernyihivből, a légitámadás egy iskolát is érintett. A mentőszolgálat hozzátette: zajlanak a mentési munkák, de arról nem számoltak be, pontosan hol történt a támadás. Korábban Csernyihiv polgármestere legalább kilenc halottról és négy sérültről számolt be a légitámadás után, amely két iskolát és magánlakásokat is érintett. A helyi sajtó szerint a környéken számos iskola, óvoda és egy kórház is van. A csernyihivi légitámadásról a Twitteren jelent meg egy videó, amelynek a hitelességét a New York Times ellenőrizte:

 17:12 Az orosz erők közelítenek két fontos ukrán atomerőműhöz – a The Guardian tudósítása szerint ezt az ukrán állami atomenergia-vállalat, az Energoatom vezetője, Petro Kotin közölte. Azt is elmondta: a két erőmű még ukrán ellenőrzés alatt van. Az egyik Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai erőmű, a másik a dél-ukrajnai erőmű. Az orosz csapatok elmondása szerint 21 mérföldre közelítették meg mindkét erőművet. Enerhoda polgármestere – itt található a zaporizzsjai erőmű – azt mondta, az ukrán erők küzdenek az orosz csapatokkal a dél-ukrajnai város ellenőrzéséért. – Az orosz csapatok próbálják áttörni a barikádokat, amelyeket helyi lakosok és katonai erők emeltek az erőmű védelmére – ezt már Anton Herascsenko belügyminisztériumi tanácsadó tette hozzá. 

16:53 676 menekültkérelmet regisztrált a magyar hatóság – közölték az MTI-vel. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán konfliktus kezdetétől csütörtök délig 676 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. – A főigazgatóság határtól távolabb lévő budapesti és dunántúli ügyfélszolgálatai is egyre leterheltebbek, de a munkatársak mindent megtesznek a zökkenőmentes ügyintézés érdekében – írták.

16:29 A helyi lakosok fegyverhasználati alapismereteket tanulnak a kárpátaljai Ungváron – számolt be az MTI.

Ukrajnai háború - Fegyverhasználati alapismereteket tanul a c

16:13 Nem tartják meg a „szolnoki csatát”, az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékát március 5-én – jelentette be Szolnok polgármestere közösségi oldalán csütörtökön az MTI szerint. Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) a döntést azzal indokolta, hogy ebben a helyzetben, amikor Szolnoktól pár száz kilométerre az emberek élete a tét, amikor menekültek tízezrei lépik át naponta a magyar határt, nem tarthatnak meg egy hadijátékot, amely bár „szelíd formában”, de mégis a harcról szól. – Most a béke és a fegyvermentesség mellett döntöttünk! – fogalmazott. A hadijátékon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc téli hadjáratának március 5-i ütközetét szokták megeleveníteni. 

16:09 A BBC tette közzé az ukrán rendőrség videóját, amelyen látszik a csernyihivi bombázás hatása:

16:01 Egyre több bolt zár be idő előtt Beregszászon, mert elmenekültek az emberek, így nincs aki üzemeltesse őket – jelenti lapunk tudósítója a kárpátaljai városból. Az emberhiány egyébként az élelmiszer-ellátást is alaposan megnehezíti, így több településre azért nem tudnak már szállítani a pékségek, mert nem találnak fuvarost. Ettől függetlenül Beregszász és környéke nyugodt, a városközpontban most is többen üldögélnek a padokon.

15:54 Megkezdődtek a béketárgyalások, erről Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója számolt be a Twitteren, ahol fotót is posztolt a tárgyaló delegációkról. Podoljak közölte Ukrajna legfontosabb követeléseit, ezek a következők: azonnali tűzszünet, fegyverszünet és humanitárius folyosók létrehozása a civil lakosság evakuálására az elpusztított és lövéseknek folyamatosan kitett városokból és falvakból. Részletek itt>>>

15:47 Az ukrán parlament törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi Ukrajnában az orosz állampolgárok vagy az orosz állam tulajdonában álló vagyontárgyak és ingatlanok elkobzását – írja a The Guardian. A rendelkezést az orosz invázióval indokolják. A kormány tehet arra javaslatot, milyen vagyontárgyakat kobozzon el az állam, és az ukrán Biztonsági Tanács ad engedélyt arra, hogy állami tulajdonba kerüljenek.

15:37 A médiacenzúra, valamint a békés, háborúellenes tüntetések elleni fellépés fokozódik Oroszországban – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön az MTI szerint. Borrell nyilatkozatában emlékeztetett, hogy Oroszországban betiltották az Echo és a TV Rain nevű médiaorgánumok működését, valamint lekapcsolták számos más, független médiaszervezet weboldalát. Mint mondta: megbízható jelentések szerint több mint 120 városban, több mint 7600 háborúellenes tüntetőt vettek őrizetbe az ukrajnai háború kezdete óta. – Mélyen aggasztó az a tény, hogy az Orosz Állami Duma (a szövetségi gyűlés alsóháza) olyan törvény kidolgozásán fáradozik, amely lehetővé teszi a hivatalos kormánytól eltérő véleményt kinyilvánítókra akár 15 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását – fogalmazott. Borrell végezetül üdvözölte mindazon orosz állampolgárok bátorságát, akik – mint írta – a cenzúra és az elnyomás ellenére nyilvánosan szembe mernek szállni azzal a háborúval, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök folytat Ukrajna ellen. 

15:20 Putyin ismét telefonon beszélt Macronnal. A RIA hírügynökség értesülése alapján a Novaja Gazeta azt írja, Putyin azt mondta Macronnak, hogy Kijev ágyúzásával és bombázásával kapcsolatos vádak „egy oroszellenes dezinformációs kampány elemei”. Az orosz elnök azzal fenyegetőzött, hogy Kijev késlekedése a tárgyalásokban ahhoz vezet, hogy „további követeléseket támasztanak Kijevvel szemben”. Putyin arra is ígéretet tett, hogy a hadművelet céljait mindenképpen teljesíteni fogják. Putyin nem értett egyet Macronnal, hazugságnak nevezve, hogy Oroszország a nácizmus ellen harcol. A két elnök beszélgetése másfél óráig tartott.

A Reuters hírügynökség hivatalos forrásból, a francia elnök egy tanácsadójától úgy értesült: Macron azt mondta Putyinnak,hogy nagy hibát követett el, becsapta magát a kijevi kormánnyal kapcsolatban, és hosszú távon keserves árat kell fizetnie Oroszországnak a háborúért – írja a The Guardian a két elnök telefonbeszélgetése kapcsán. A beszélgetés során Vlagyimir Putyin eszerint a tudósítás szerint is megismételte, kitart amellett az elhatározása mellett, hogy elérje Ukrajna semlegességét és lefegyverzését, diplomáciai vagy katonai eszközökkel. Az elnöki tanácsadó szerint semmi olyasmit nem mondott az orosz elnök, amit megnyugtatónak lehetne nevezni. Ismét azt a narratívát ismételte, hogy Ukrajna „nácitlanítása” a célja. – Ön hazudik önmagának – mondta a forrás szerint Macron Putyinnak, akit figyelmeztetett, hogy országa meggyengülve, elszigetelve és hosszú ideig tartó szankciókkal sújtva végzi majd. Részletek itt>>>

14:57 Azonnali fegyverszünetre szólított fel tíz délkelet-ázsiai ország csütörtökön, számolt be róla a kambodzsai miniszterelnök hivatala. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereit rendkívül aggasztják az események, ahogy a humanitárius katasztrófa is. Az ASEAN tagjai szerint van még lehetőség békés párbeszéd segítségével elkerülni, hogy a történések teljesen kicsússzanak az irányítás alól. 

14:50 Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad – mondta Orbán Viktor csütörtökön a magyar–ukrán határ mellett fekvő Beregsurányban újságíróknak. Részletek itt>>>

14:44 Csehországban ukrán iskolahálózatot hoznak létre, amelyben ukrán tanítók az anyanyelvükön fogják oktatni a menekültek gyermekeit – közölte a cseh oktatási minisztérium csütörtökön Prágában. Az Ukrán Egyosztályosok elnevezésű projektet az oktatási tárca támogatásával a prágai ukrán nagykövetség és néhány civil csoport és alapítvány szervezte. Az első három osztály – egy Prágában, kettő Brünnben – már hétfőn megnyílik, egyelőre mintegy 20-25 tanulóval. Érdeklődésük esetén a menekültek az interneten vehetik nyilvántartásba gyermekeiket. Ez vonatkozik a tanítókra is, tette hozzá hírében az MTI. A szükséges tankönyveket Nyugat-Ukrajnából biztosították. A tanítókat ezekben az egyosztályosokban ukrán anyanyelvű pszichológusok is segíteni fogják.

Petr Gazdík oktatási miniszter szerint a kormány jelenleg azzal számol, hogy a következő hetekben, hónapokban akár félmillió ukrajnai menekült is érkezhet Csehországba. Számuk csütörtökön meghaladta a 30 ezret. Vít Rakusan belügyminiszter közlése szerint most naponta mintegy ötezer ukrajnai menekült érkezik Csehországba. „A helyzet rendkívül képlékeny, naponta változik” – jegyezte meg Petr Gazdík.

A miniszter szerint jelenleg már több mint száz alapiskola-köteles ukrán gyermek van Csehországban, és számuk folyamatosan emelkedik. Lehetőségük van beiratkozni a cseh iskolákba is. Az iskolákat a tárca már tájékoztatta az eljárásról, s módszertani útmutatást adtak ki arra vonatkozóan is, hogyan kezeljék a tanítók a konfliktust a diákokkal beszélgetve. A prágai sajtóban olyan információk is megjelentek, hogy néhány iskolában kisebb incidensek voltak ukrán és orosz diákok között, de mint a hatóságok hangsúlyozták, egyedi esetekről volt szó.

Csehországban a hivatalos kimutatások szerint mintegy 150 ezer ukrán és 100 ezer orosz állampolgár él és dolgozik tartósan, s gyermekeik cseh iskolákat látogatnak. A két közösség kapcsolatában nincsenek komolyabb problémák. Az ukrán és orosz diákokkal működő iskolákban rövid időn belül pszichológusok is a gyermekek rendelkezésére állnak majd.

14:30 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön megismételte: Oroszország nem engedheti meg, hogy egy szomszédos országból fenyegetésnek legyen kitéve. Rámutatott, hogy Ukrajna doktrinális dokumentumaiban Oroszországgal szembeni ellenséges szándékot rögzítettek, és a szomszédos ország a NATO tagja akar lenni. Kifogásolta, hogy a NATO nem hajlandó elismerni a biztonság oszthatatlanságának elvét, amelynek értelmében egy ország a másik ellenében nem erősítheti a saját biztonságát. „Bennünket 30 éven át egyszerűen nem hallottak meg” – hangoztatta.

A Nyugat által az Oroszország ellen bevezetett szankciókat „a függetlenségért kivetett egyfajta adónak” nevezte. „Kikívánkozik belőlem egy összehasonlítás: a maga idejében Napóleon és Hitler is arra törekedett, hogy alárendelje magának Európát. Az amerikaiak most maguk alá rendelték" – nyilatkozott. Hasonló kijelentéseket eddig csak a Kremlhez közeli kommentátoroktól lehetett hallani Moszkvában. „Egyértelmű, hogy a NATO-ban egyáltalán nem merülnek fel kérdések, az Európai Uniónak pedig megmutatták, hogy hol a helye” – tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték története megmutatta, hogy hol van most Európa valódi helye a világpolitika porondján.

Mint mondta, nem tartja a Nyugat sikerének az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások nyolc éven át tartó akadályozását. Kifejezte reményét, hogy az ukrajnai háború miatti „hisztéria" el fog múlni. Oroszország mindig kész a párbeszédre, de kizárólag egyenragú alapon, egymás érdekeit tiszteletben tartva. Úgy vélekedett, hogy a NATO-val is helyreáll valamikor a párbeszéd. Lavrov szerint a szövetség tagállamai a kétoldalú párbeszéd során megértést mutatnak, de amikor összejönnek, „valami történik velük”. „Úgy tűnik, hogy ott már az Egyesült Államok irányít, és parancsokat, utasításokat állít ki. Ez szomorú” – mondta. Moszkva értesülései szerint a Pentagont nagyon aggasztja a kijevi és az odesszai katonai biológiai laboratórium sorsa, mert elveszítheti felettük az ellenőrzést. Kifogásolta, hogy a nyugati média nem volt annyira szenvedélyes a Líbia, Irak és a Donyec-medence elleni háború polgári áldozatai miatt, mint most Ukrajnával kapcsolatban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes csütörtökön az RBK televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország fenntartja a kommunikáció csatornáit az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal, elsősorban a nagykövetségek vonalán.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a rendezési tárgyalások elhúzásával vádolta meg Kijevet. „Kacsának” nevezte azt az értesülést, hogy Oroszországban hadiállapotot készülnek bevezetni, és meg fogják tiltani a férfiak kiutazását az országból. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója csütörtökön a Rosszija 24 tévécsatornán közölte, hogy válaszul az ellene bevezetett szankciókra Oroszország befagyasztja az Egyesült Államokba irányuló rakétahajtómű-exportját, és leállítja a már leszállított hajtóművek szervizelését is. Ezenkívül Oroszország beszünteti Németországgal az eddigi együttműködést a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében, és önállóan folytatja a tevékenységet. (MTI)

14:16 Az orosz fegyveresek aktívan próbálják megakadályozni, hogy a Mariupolban élők el tudjanak menekülni – jelentette ki egy videós bejelentkezésben Vadim Bojcsenko polgármester. A helyi hatóságok szerint az oroszok szisztematikusan támadják a síneket és hidakat, ezzel is próbálva blokád alá vonni Mariupolt. Az elmúlt huszonnégy órában pedig a folyamatos pusztítás elvágta a várost a víz- és energia-utánpótlástól is. A városi tanács szerint az élelmiszer-utánpótlás érkezését is akadályozzák, „blokád alá vesznek minket, mint Leningrádban”. Ezt a helyiek az ukránokkal szembeni népirtásként értékelik. Hozzátették, az oroszok azt is gátolják, hogy a nőket és gyerekeket evakuálni tudják a városból. A német közmédia orosz hírügynökségi forrásokra hivatkozva azt írja, az oroszok körbevették a stratégiai jelentőségű dél-ukrajnai kikötővárost. Ezt Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte. 

14:11 Az ukrán delegáció helikopterekkel indult az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra – közölte Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. Az ukrán fél a „minimális programnak” a civilek kivonulását szolgáló humanitárius folyosók létrehozását tartja – írja a Novaja Gazeta független orosz lap.

14:00 Adománygyűjtést szervez a CIB Bank és a Kifli.hu is az ukrajnai menekültek javára – közölték az MTI-vel csütörtökön. A CIB Bank tájékoztatása szerint a mobilalkalmazásuk adománygyűjtés funkcióval bővül, a felajánlások közvetlenül a Magyar Református Szeretetszolgálathoz kerülnek. A fejlesztés napokon belül elérhető lesz, de a pénzintézet már a múlt héten felajánlott 1-1 millió forintot három karitatív szervezetnek. Ukrán társbankjuk, a PRAVEX munkatársainak is segítenek, hogy szükség esetén Magyarországra jöhessenek. A határon transzfert, szállást, ellátást, tolmácsolást biztosítanak nekik, ehhez 150 kollégájuk jelentkezett önkéntesként. A közlemény szerint mostanáig már több családnak segítettek. A Kifli.hu online szupermarket a vevői segítségét kéri az adományozáshoz. A támogatásként felajánlott vásárlásokat a cég raktárába lehet kiszállíttatni, ahonnan Záhonyba viszik a rászorulóknak. A határ menti településen dolgozó civilek az elszállásolásban és ellátásában segítenek. Az első szállítmányt már elküldték teherautóval, a kárpátaljai Beregszászra pedig tartós élelmiszert, orvosi és higiéniai eszközöket vittek – olvasható a közleményben.

13:45 Három támadást is rögzített Harkivben az Amnesty International, ezeken pedig legkevesebb kilenc civilt gyilkoltak meg orosz fegyveresek. Február 28-án voltak tanúi az Ukrajna második legnagyobb városában történő merényleteknek, az áldozatok között egy gyerek is van, illetve hárman, akik ivóvizet gyűjtöttek. Egy másik robbanás leszakította egy olyan nő lábát, aki két kijárási tilalom között leszaladt volna vásárolni. Az áldozat nemsokkal később életét is vesztette. Az Amnesty szerint ezek potenciálisan háborús bűncselekménynek mondhatók. 

13:32 Leállítja oroszországi gyártását a Volkswagen, jelentette be csütörtökön a szervezet igazgatótanácsa. Mindez érinti a kalugai és a Nyizsnyij Novgorod-i gyárak működését is. Az Oroszországba történő exportot is leállítják. A cég a közlemény szerint a jelenlegi helyzet okozta bizonytalanságra is reagál ezzel, a döntés visszavonásig érvényes.

13:20 A Magyar Telekom a szolgáltatásai fejlesztésével is segíti az Ukrajnából Magyarországra érkező menekülteket, a segélyszervezeteket és az önkénteseket – közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel. Az elmúlt napokban ellenőrizték a teljes hálózati infrastruktúrát az ukrán határ mentén, a nagyobb forgalom kiszolgálása érdekében bővítették a kapacitásukat, és akkumulátorokat is cseréltek, hogy ne szűnjön meg a szolgáltatás áramkimaradáskor. Megerősítették a hálózatot a határátkelőknél, Fehérgyarmaton és Mándokon a menekültek számára ingyenes wifi-pontokat létesítettek, Budapesten pedig a Nyugati és a Keleti pályaudvaron erősítik a wifi-szolgáltatást. A közlemény emlékeztet arra, hogy kedd óta a Magyar Telekom ügyfelei az ukrajnai partnerhálózatokon forgalmazott mobil roaming díjait, beleértve az alapdíjas sms-eket, a hang- és mobilinternet-forgalmat, továbbá a Magyarországról kezdeményezett, mobil és vezetékes ukrán hálózatba irányuló nemzetközi hívások, sms-ek díját teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja. A kedvezmény visszavonásig érvényes.

13:05 A cseh rendőrség előállított egy férfit azért, mert helyeselte Ukrajna lerohanását, közölte a Novinky. Akár hároméves börtönbüntetést is kaphat azért, amiért a közösségi médiában egyetértett Oroszország támadásával. A cseh rendőrség ráadásul nagyjából kétszáz hasonló esetet vizsgál még. Nemcsak magánembereket vizsgálnak a hatóságok, de szociáldemokrata és kommunista politikusokat is. 

12:56 A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) indokolatlannak tartja az orosz sportolókkal szembeni szankciókat, és álláspontja szerint a versenyekről való kitiltásuk „csak növeli az igazságtalanság érzését”. Minderről az MTI számolt be. Az IJF közleményében Oroszország ukrajnai háborújára utalva leszögezte, hogy a történtekért nem hibáztathatók a sportolók. Egyúttal bejelentette, hogy az orosz cselgáncsozók a szervezet zászlaja alatt indulhatnak nemzetközi versenyeken, és győzelmük esetén az IJF himnusza hangzik fel. „Bármilyen radikális döntés a sportolók versenyeken való részvételének akadályozására csak az erőszak eszkalációját folytatná, és az igazságtalanság érzését táplálná azon sportolókban, akik nem vettek részt a konfliktussal kapcsolatos döntésben” – áll a dokumentumban. A sportolópárti közlemény kibocsátása előtt az IJF a múlt hét végén törölte az égisze alatt zajló összes oroszországi versenyt, így a Grand Slam-sorozat májusra, Kazanyba tervezett állomását. Egyúttal vasárnap bejelentette, hogy felfüggesztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt az IJF-ben viselt tiszteletbeli elnöki és nagyköveti tisztségéből.

12:46 A német hatóságok lefoglaltak egy hatszázmillió dolláros szuperjachtot, ami egy orosz milliárdoshoz, Aliser Uszmanovhoz  tartozott. Az üzletember is azok között volt, akiket az invázió miatt szankciókkal sújtott az Európai Unió. A hajót Hamburgban találták meg. Korábban Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter jelentette be, hogy lefoglalták a Rosneft-vezér Igor Szecsinhez köthető jachtot. Uszmanov 156 méteres hajója, a Dilbar eközben a világ legnagyobb motoros jachtja, már ami a súlyát illeti. 

12:33 Ha elhúzódik az orosz–ukrán háború, tartósan gyenge maradhat a forint. Elemzésünket itt olvashatják>>>

12:30 A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lembergbe helyezi át a kijevi nagykövetségét – jelentette be csütörtökön az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Egy újabb külügyi akció keretében a magyar külképviselet munkatársait és családtagjaikat, illetve egy háromtagú osztrák családot és egy francia állampolgárt menekítettek ki az ukrán fővárosból. A csoportban húsz ember van, köztük tizenhárman a diplomaták és családtagjaik, hárman a biztonsági személyzet tagjai – tájékoztatott, hozzátéve, hogy minden résztvevő jól van, és folyamatos velük a kapcsolattartás. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Lembergben csökkentett létszámmal lesz fenntartva a nagykövetség működése. „Minden, Ukrajna területén bajba kerülő, segítségre szoruló magyar állampolgár érdekképviseletét el fogjuk látni” – szögezte le. Hozzátette: „amint a biztonsági körülmények lehetővé teszik, a nagykövetség stábja vissza fog menni Kijevbe”.

12:20 Rakéta vagy bomba talált el egy bangladesi tulajdonú teherhajót a Fekete-tenger partján, az ukrajnai Olviánál – jelentette a hajó tulajdonosa csütörtökön. A személyzet egy tagja meghalt, a többieket próbálták menteni. Pijush Dutta szerint a legénység huszonnyolc tagja sértetlen maradt. A Banglar Samriddhi az orosz invázió miatt ragadt a tengerparton. 

12:07 Ukrán civilek álltak sorfalat csütörtökön az orosz erők és egy nukleáris létesítmény között Enerhodar városában. A közösségi médiában kezdett terjedni a felvétel, amin látszik, hogy többen ukrán zászlókkal vonultak fel, autókkal, kamionokkal és gumiabroncsokkal is elbarikádozva Európa legnagyobb atomerőművét. 

11:55 A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) összefogást indított az Ukrajnában dúló háború elől menekülők megsegítésére, a szakma és az érdekképviseletek bevonásával felméri a budapesti és a főváros közelében elérhető szabad szállodai és magánszállás-kapacitásokat, és továbbítja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak – közölte a kamara csütörtökön az MTI-vel. Nagy Elek, a BKIK elnöke a közleményben hangsúlyozta, gyakorlati segítségnyújtással, összefogással szeretnék szolidaritásukat kifejezni az ukrán emberekkel. A közlemény szerint a BKIK önkéntes tagságába tartozó két budapesti szállodában már tartózkodnak kárpátaljai fiatalok. Ismertetik, hogy a BKIK először önkéntes tagjait, és 150 ezer regisztrált budapesti vállalkozást keres meg, valamint felveszi a kapcsolatot a szállásadással foglalkozó cégeket összefogó szakmai szervezetekkel. A kamara emellett várja további, segíteni képes, szabad szálláskapacitással rendelkező budapesti cégek jelentkezését is a szolidaritas [at] bkik [dot] hu e-mail-címen kontaktszemély, cégnév, a szállás helyszíne és a kapacitás megjelölésével – írja a BKIK közleményében.

11:37 A kijevi helyzet bonyolult, de urai a helyzetnek, jelentette ki csütörtökön a város polgármestere, Vitalij Klicsko. A településvezető szerint éjszaka nem volt halálos áldozata a harcoknak, a robbanások oka pedig az volt, hogy a légvédelmük eltalálta az érkező orosz rakétákat. Egy hűtőbázis meghibásodott szerdán orosz támadás következtében, de azt még csütörtökön nap közben javíthatják. 

11:25 A nemzetközi macskaszövetség (FIFe) is reagált az Ukrajnával szemben indított háborúra, kitiltva az oroszokhoz tartozó állatokat a FIFe rendezvényeiről. Továbbá úgy döntöttek, Oroszországban nemzett macska nem hozható be és nem regisztrálható egyetlen Oroszországon kívüli FIFe-törzskönyvben sem. A korlátozások 2022. május 31-éig érvényesek, de meghosszabbítják őket, ha a helyzet úgy kívánja.

11:18 Csütörtökön lesz az orosz–ukrán tárgyalások újabb fordulója – erősítette meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön nemzetközi körkapcsolással megtartott sajtótájékoztatóján. „Természetesen megtalálják majd a megoldást (az ukrajnai válságra), ebben nem kételkedem” – mondta az MTI szerint. Lavrov szerint nem kétséges, hogy az ukrán tárgyalódelegáció Washingtonból kap jelzéseket.

11:06 Kijevben a helyzet folyamatosan romlik, a magyar nagykövetség működési körülményei egyre nehezebbek, más országok nagykövetségei is kerestek minket, tudnánk-e segíteni a stábjaik kimenekítésében, a helyzet romlik, ezért a kijevi magyar nagykövetség munkatársainak egy részét, ottani civileket, illetve dél-afrikai és nigériai nagykövetség személyzetét is evakuálták – erről beszélt csütörtök délelőtt közzétett Facebook-videójában Szijjártó Péter. Kedden korán reggel indultak Kijevből, az evakuációs akciót pedig mindaddig nem hozták nyilvánosságra, amíg az sikerrel nem zárult. Harminckét fő indult el, köztük magyar civilek és újságírók, afrikai diplomaták, illetve két ukrán állampolgár. Szerda késő este Munkácson keresztül megérkeztek Ungvárra, majd átlépték a magyar határt. Szijjártó hozzátette, a magyarok azt szeretnék, ha minél előbb béke lenne, ezért bíznak abban, hogy ma el tud kezdődni a béketárgyalások második fordulója. 

10:52 Szerbia óriási nyomás alatt áll amiatt, hogy egyedüli európai országként nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz –hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök szerda este a televízióban is közvetített beszédében. A szerb elnök az MTI híre szerint nem először beszélt arról, hogy a nyugat-balkáni ország csatlakozni kíván az Európai Unióhoz, ugyanakkor meg akarja őrizni partneri kapcsolatát hagyományos szövetségesével, Oroszországgal, amelyhez vallási és történelmi kötelékek kapcsolják. Belgrád nemcsak hogy nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, hanem más európai országokkal szemben a repülőjáratokat sem szüntette meg Moszkva és Belgrád között, sőt növelte a járatok számát.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy Szerbia egyetért az ENSZ Közgyűlésével abban, hogy elítélendő Oroszország támadása Ukrajna ellen, ugyanakkor nem tud csatlakozni a szankciókhoz. Szerbia nem vesz részt fegyverek szállításában, és egyik fél számára sem engedélyezi, hogy a területén keresztül fegyvereket szállítsanak a háborús térségbe. „Szerbia a térség békéjének megőrzése mellett áll ki” – húzta alá.

10:38 Két éve volt, hogy Ukrajna az első koronavírusos eseteket jelentette, most pedig egy másik vírus támadt az országra – mondta csütörtökön közzétett videójában Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint a védelmi vonalaik továbbra is visszatartják az érkező orosz erőket, és naponta kapnak fegyverkészleteket nyugati szövetségeseiktől. Nincs vesztenivalónk, csak a szabadságunk, tette hozzá Zelenszkij. Moszkva terve egy gyors szárazföldi győzelem lehetett, a háború viszont már egy hete húzódik, és a legtöbb város továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll. 

10:22 Szerdáig 120 ezer ember lépett át a magyar–ukrán határon – erről beszélt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. Részletek itt>>>

10:12 Lettországba érkeztek a korábban Moszkvában tevékenykedő ukrán diplomaták, közölte csütörtöki Twitter-posztjában Edgars Rinkevics. A külügyminiszter még előző szombaton jelentette be, hogy menedéket adnak azoknak a diplomatáknak, akik a segítségüket kérik. 

10:05 A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a fővárosi Nyugati téren felállított sátraiban gyűjt adományokat, illetve nyújt segítséget az ukrajnai háború menekültjeinek. Részletek itt>>>

09:54 Figyelmeztetést adott ki a moszkvai ügyészség, melyben a fővárosban tartott gyűléseken való részvétel „negatív következményeire” emlékeztet. Azt is közölték, hogy a készülő akciókról a szervezők nem egyeztettek a hatóságokkal, ezért azok törvénybe ütköznek. Mint megjegyezték: a tömeges zavargásokban való részvétel 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Március 5-ére hirdettek a háborúellenes tüntetők nyilvános rendezvényt Moszkva központjába. 

09:40 Kitiltották az orosz és a belorusz versenyzőket a Téli Paralimpiai Játékokról, jelentette be a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC). Alig egy nappal korábban még azt állították, engedik őket majd játszani a pénteken kezdődő pekingi versenyen, viszont csak semleges indulókként, bármiféle szín, zászló és egyéb nemzeti szimbólum nélkül. Az IPC viszont már ezért a döntéséért is sok kritikát kapott, többen pedig megtagadták volna, hogy orosz vagy belorusz versenyzők ellen induljanak. 

09:25 A brit védelmi minisztérium közlése szerint az orosz sereg megtorpant, egy ideje nem halad tovább Kijevben, nagyjából harminc kilométerre vesztegelve a központtól. Ennek okai közt ott vannak többek közt a különféle műszaki meghibásodások, a váratlanul jelentős ukrán ellenállás, illetve a torlódások is. Három nap alatt alig valamit mentek előre a brit titkosszolgálati jelentés szerint. Ukrán kézben maradt továbbá Harkiv, Csernyihiv és Mariupol városa is, Herszonban viszont átvették a hatalmat. Az orosz védelmi minisztérium eddig 498 orosz katona haláláról számolt be, az ukránok szerint ez a szám jóval magasabb lehet. 

09:10 Tízből hat magyar gondolja úgy, hogy túl közel kerültünk Putyinhoz és Oroszországhoz. Részletek itt>>>

08:58 Az Oroszországgal szembeni kiállások, illetve lemondások elérték már a kulturális életet is, a koncerteket most már nem a járvány, hanem az orosz invázió miatt kezdik törölni. Így tett csütörtöki bejelentése szerint a világszerte ismert brit metálzenekar, a Cradle Of Filth is, ami júniusban turnézott volna Oroszországban. A csapat a posztjában egy Albert Camus-idézetet is közölt: „a béke az egyetlen harc, amelyet érdemes megvívni.”

08:46 Célzott csapásokat mérhetnek a dél-ukrajnai Mariupol városára az orosz erők, amennyiben az ukránok nem adják meg magukat. Erről az Interfax hírügynökség számolt be a donyecki szeparatista parancsnok, Eduard Baszurin csütörtöki nyilatkozatára hivatkozva. Az oroszok állításuk szerint már körbevették a várost. Az ukrán hadsereg csütörtök reggel még arról számolt be, hogy Mariupol ukrán kézben van. 

Eközben Kijev városát is több nagy robbanás rázta meg csütörtök hajnalban. A CBC tudósítója épp akkor zárta bejelentkezését, amikor az egyik bekövetkezett, először pedig nem is igazán értette, mi történik. 

08:35 Vizsgálatot indít az ukrajnai történések kapcsán a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). Karim Ahamad A. Khan ügyész a közlemény szerint február 28-án döntött ennek megindításáról. 

08:20 Magyarországnak világossá kell tenni, hogy a háborút semmilyen cél érdekében nem lehet elfogadni, és aki ezt az utat választja, azt Magyarország egyértelműen elítéli – erről beszélt Orbán Viktor a Mandinernek adott interjúban. A kormányfő szerint viszont van realitása a békének, és az oroszok ugyanazt követelik, mint eddig. A miniszterelnök Putyinról azt mondta, amiről eddig megállapodott vele, azt az elnök mindig betartotta, és kiegyensúlyozott volt a magyar–orosz kapcsolatrendszer a legutóbbi időkig. A kormányfő emellett úgy látja, semmilyen érv nem szól amellett, hogy megszakítsuk az oroszokkal az energetikai együttműködésünket, Oroszország pedig a háború után is létezni fog. Részletek itt>>>

08:05 Közel 15 ezer orosz turista ragadt a Dominikai Köztársaságban az invázió után életbe léptetett utazási korlátozások miatt. Santo Domingo kormányzata megállapodást kötött a hotelláncokkal, hogy biztosítsák a turisták szállását, amíg valamiféle megoldást nem találnak. Közel kétezer ukrán is tartózkodik az államban, egyelőre ők is a szálláshelyeiken maradtak. Ukrajna tiszteletbeli dominikai konzulja, Ilona Olekszandrivna viszont az AFP-nek arról beszélt, hogy nagyjából háromezer honfitársa tartózkodik az országban, közülük viszont 1200-at kitettek a hotelből, ahol korábban megszálltak. 

07:51 Az oroszok átvették a hatalmat Herszonban a polgármester, Igor Kolikhajev közlése szerint. Putyin egységei már a polgármesteri hivatalig nyomultak a dél-ukrán városban, és már az amerikai hírszerzés szerint is magukhoz ragadták az irányítást. A polgármester szerda este számolt be az aznapi fegyveres látogatókról. Megjegyezte, ők békés emberek, nincs semmiféle fegyverük, ukrán fegyveres erők sincsenek a városban, csak civilek, akik ott szeretnék élni az életüket. Kolikhajev elmondása szerint tárgyalt az érkezőkkel, de semmiféle ígéretet nem tett számukra, minthogy elmondása szerint nem is volt mit ajánlania. Ő mindössze annyit kért, hogy ne lőjenek az emberekre. A városban egyébként éjszakai kijárási tilalom volt érvényben, a tömegközlekedés is leállt, a gyalogosokat pedig arra kérik, maximum kettesével sétáljanak. Kolikhajev azt írta, nem fogják provokálni az orosz egységeket, és próbálják enyhíteni az invázió következményeit. Ukrán zászló leng felettük, és hogy ez így is maradjon, eleget kell tenniük bizonyos feltételeknek – zárta sorait. 

07:38 Justin Trudeau-val egyeztetett szerdán Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök erről Twitter-oldalán írt, köszönetet mondva a kanadai vezetőnek az oroszellenes szankciókért. Zelenszkij sürgette, hogy hozzanak még keményebb intézkedéseket, hozzátéve, hogy az ukrajnai civilek bombázását azonnal le kell állítani. 

07:25 Egy kormánykritikus orosz rádiót is elértek az európai szankciók, derült ki Filippov Gábor Facebook-posztjából. „A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov (a Novaja Gazeta, Anna Politkovszkaja lapjának főszerkesztője), aki Oroszországban elsők között ítélte el Ukrajna lerohanását, ma az Eho Moszkvi nevű, független orosz rádióadón beszélt az aktuális eseményekről. Sajnos elég kevesen hallhatták”, írta az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója. A poszt szerint ugyanis míg az orosz főügyész arra hivatkozva kapcsoltatta le, hogy „oroszellenes propagandát” terjeszt, addig a Google is letiltotta Európa-szerte a Youtube-csatornát. A techvállalat szerint ugyanis a Gazprom tulajdonrésze miatt „orosz propagandaoldalnak” számít. Filippov posztja szerint a Google később észlelte a problémát, és bár valóban a szankciók miatt lőtték ki, de hamarosan ismét elérhető lesz az Eho Moszkvi a YouTube-on. 

07:15 Gyors eredményt nem hozhat, a háborút nem állíthatja meg az Oroszországot sújtó, minden eddiginél komolyabb szankciós csomag, a gazdaságot azonban hosszabb távon egészen biztosan recesszióba löki. Elemzésünket itt olvashatja>>>

07:05 Az orosz FSZB-től (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) kiszivárgott anyag szerint az oroszok Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elleni merényletet terveznek, közölte Twitter-oldalán az Anonymous hackercsoport. Szerintük eközben egy Kremlen belüli hatalmi harc indulhat a Putyin-rezsim megdöntésére. Ők mindenesetre folytatják a támadásaikat. Korábban magukra vállalták az Orosz Szövetségi Űrügynökség oldalának pár pillanatra történő elérhetetlenné tételét is. 

06:50 Az orosz jegybank 30 százalékos jutalékot szabott ki magánszemélyek devizavásárlására a devizatőzsdéken – adta hírül a Guardian. A devizaadó minden bizonnyal a rubeleladások megakadályozására irányul. A rubel értéke az elmúlt napokban hatalmasat esett, emiatt az orosz jegybank 20 százalékra emelte, megduplázta az irányadó kamatát.

06:35 Megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást csütörtökön két nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings – közölte az MTI. Részletek itt>>>

06:20 Köszöntjük olvasóinkat, kezdjük csütörtöki tudósításunkat az Oroszország által kirobbantott háború híreiről. 

Már az egymilliót is meghaladja az Ukrajnából elmenekülők száma az ENSZ menekültügyi hivatala szerint. Filippo Grandi Twitter-posztja szerint alig hét nap leforgása alatt ennyien hagyták el a háború sújtotta országot. Hozzátette, sok millióan maradtak viszont, így itt lenne az ideje, hogy végre a fegyverek elhallgassanak, és számukra életmentő humanitárius segítséget lehessen biztosítani.