Orbán Viktor: Zelenszkij és Putyin „nagyfiú és tudja, mit kell tenni”

Orbán Viktor: Zelenszkij és Putyin „nagyfiú és tudja, mit kell tenni”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton Beregsurányban 2022. március 3-án. Mellette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (j) és Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad – mondta a miniszterelnök csütörtökön  a magyar-ukrán határ mellett fekvő Beregsurányban újságíróknak. Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy elkezdték szervezni a menekültek munkához juttatását. „Mindenkinek próbáljuk megteremteni azt a lehetőséget, hogy saját egzisztenciát tudjon kialakítani, ha már úgy hozta az élet, hogy itt fog velünk élni és itt kell berendezkednie Magyarországon” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, „ez egy munkaalapú ország, itt mindenkit munkához segítünk”.

A miniszterelnök szólt arról is: azokat a menekülteket, akiknek nincs olyan ismerősük, akinél megszállhatnának és Magyarországon maradnak, átmeneti szálláson helyezik el. Az ország különböző pontjain már kijelöltek számukra megfelelő helyeket, ahol ételt és szállást kapnak akkor is, ha hosszabb ideig kénytelenek maradni.

Amellett, hogy munkát, egzisztenciát ígért a Magyarországra menekülteknek, Orbán Viktor az RTL Klub Híradójának leszögezte, hogy Paks II. mindenképp megépül. Szerinte reális, hogy folytatódjon a beruházás, ami nélkül az ipar versenyképtelenebb, a rezsiköltség magasabb lenne. – Nincs ok, szándék a korábbi terv módosítására – idézte őt az rtl.hu.

A BBC újságírójának kérdésére Orbán az válaszolta, nem üzenne semmit az ukrán és az orosz vezetőnek, Zelenszkijnek és Putyinnak, a két vezető „nagyfiú, és tudja, mit kell tenni”, nem igénylik a tanácsát. Mint hozzátette: „Nekünk, magyaroknak csak kívánságunk van, nem tanácsunk, egy szívből jövő kívánságunk: békét, békét, békét!”

Arra a kérdésre, hogy elítéli-e az oroszokat a háború miatt, kitérően válaszolt: „Megpróbálunk teret adni a tárgyalásokhoz, mert ami most folyik, az háború, és a háborúnak csakis tárgyalásokkal lehet véget vetni. Ez azonban nem az európai vezetőkön múlik, és nem is a magyar miniszterelnökön, hanem az ukránokon és az oroszokon, alapvetően az oroszokon. A legtöbb, amit tehetünk, hogy elősegítjük a tárgyalások létrejöttét és lefolytatását. Felajánlottuk, hogy mindketten jöjjenek el Budapestre tárgyalni. Ha kellünk nekik a békéhez, Magyarország készen áll, minket mindig megtalálnak.”

Egy ír újságíró megjegyezte, hogy Magyarország most teljesen máshogy viszonyul az országba érkező menekültekhez, mint azt 2015-ben tette. „Egy ír számára nehéz ezt megérteni. Talán szüksége van némi segítségre” – kezdte válaszát Orbán. Arról beszélt, hogy Magyarország nem a „kényelmes nyugaton” van, hanem a „nehézségek közepén”, és itt éltünk évszázadok óta. „Ezért különbséget tudunk tenni a migráns és a menekült között. Migránsok: stop. A menekültek megkapják az összes segítségét.”

Az ATV kérdésére elmondta: a háború kitörése óta nem beszélt sem az ukrán, sem az orosz elnökkel. A felekkel a külügy tartja a kapcsolatot, miniszteri szinten zajlik az egyeztetés, ha szükség lesz rá, beszélni fog a két ország vezetőjével.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!