Ipsos: Javul az oltási kedv

Ipsos: Javul az oltási kedv

Az asszisztens elõkészíti a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjait tartalmazó ampullákat a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kutatási számok alapján a lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába. Az idén áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, ezzel szemben az ellenzők és bizonytalanok tábora egyaránt csökkent. Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58 százalékos réteg oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel – írja a közvélemény-kutató cég legfrissebb mérést bemutatva.

A közel 60 százaléknyi oltáspárti mellett 35 százalék ellenzi az oltást, ugyanakkor az oltáspártiaknak is csak 75 százaléka hajlandó regisztrálni a vakcinára. Az eredmény egyben azt is jelenti, nagyot javult az oltási kedv, hiszen februárban még 47 százaléknyian mondtál, vállalnák az oltást, míg 40 százalék ellenezte azt.

Arra is kitértek, az 1992 után született lakosság 42 százaléka kéri a vakcinát, és mint megjegyzik, ez 7 százalékpontos növekedés februárhoz képest. Ugyanakkor az említett fiatalok 52 százalékos többség továbbra is ellenzi azt, ez egy százalékpontos növekedést jelent. Mint kifejtik, a 18-39 éves felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra (24 százalék), és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék volt hajlandó megadni az adatait az online regisztrációs felületen (szemben a 75 százalékos teljes lakossági átlaggal).

További érdekességeket is tartalmaz a kutatás:

  • A legkisebb bizonytalanság és a legmagasabb oltási szándék az átoltottságban vezető fővárosban mérhető (77 százalék szemben a 21 százalék elutasítóval)
  • A legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is Budapest lakossága mutatja (66 százalék az oltáspártiakon belül). Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb (46 százalék oltáspártival szemben 45 százalék ellenző)
  • A magyar lakosság 57 százaléka úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít.