Iskolakezdés: Közel 1500 pedagógust keresnek

Iskolakezdés: Közel 1500 pedagógust keresnek

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint ezer tanár és csaknem 450 tanító hiányzik a közoktatásból, mindössze másfél héttel az iskolakezdés előtt a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldal adatai alapján – írja a Portfolio. A portál szerint beszédes, hogy 257 találatot kapunk a „bármely szakos” kifejezésre, 45 közoktatási intézményben keresnek például matematika-bármely szakos tanárt, 27 iskolában testnevelés-bármely szakos tanárt, és nagy az igény az angol tanárok iránt is. A betöltetlen állások alapján leginkább matematika, kémia és fizika szakos pedagógusokra lenne szükség, de sok intézmény venne fel azonnal testnevelő és angol tanárt is.

Korántsem csak az állami oktatás küzd tanárhiánnyal, a magániskolák is rengeteg embert keresnek: a Profession.hu álláskereső oldalon csaknem száz tanári állást hirdetnek magánintézmények országszerte.

Mint lapunk is megírta, augusztus közepén még rosszabb volt a helyzet, akkor még több mint 2000 pedagógust kerestek a kormányzati álláskeresési portálon. 

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint a helyzet még mindig tragikus, és ha a kormány nem dönt béremelésről, néhány év múlva nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, miközben fogyatkoznak a pályakezdők.

– Ameddig nem növelik a pedagógusok bérét, nem emelik a pálya presztízsét, nem csökkentik a terhelést, az óraszámokat, ez a pálya nem lesz vonzó – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Portfolio-nak. A pedagógusok „kizsigereltek”, óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, ami a presztízsük zuhanásához vezet. A szakszervezeti vezető megalázónak tartja, hogy a pedagógusok fizetésének vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér. Jelentős béremelkedés lehetne, ha ez megváltozna, és a mindenkori, aktuális minimálbérhez igazítanák a tanárok fizetését, amint ezt már sokszor kérték a kormánytól.   

– Egy gyakornok most havi bruttó 210 600 forintot keres, míg főiskolai végzettséggel és 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok 219 240 forintot, az egyetemi végzettségű szakemberek pedig 243 600 forintot kapnak. Látható, hogy ennél az akár nyolc általánost végzett, leendő iskolaőrök is többet keresnek, hiszen vidéken a bér ebben a munkakörben bruttó 220 ezer, Pest megyében és a fővárosban pedig 230 ezer lesz – tette hozzá az elnök.

Szerinte, ha a béremelésről nem dönt a kormány, néhány év múlva nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, fogyatkoznak a pályakezdők, aki pedig el is kezdi a munkát, néhány év múlva lemorzsolódik, amin a jelenlegi bérek alapján nem is lehet csodálkozni.

Jól jelzi, mennyire problémás az utánpótlás, hogy idén mintegy 35 százalékkal kevesebb hallgatót (6418 fő) vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben, a jelentkezők száma is jóval kevesebb volt, mint akár tavaly. A PSZ számításai szerint 2025-ben több mint 6000 pedagógus tölti be a 65. életévét, kérdés, hogy lesz-e, aki a helyükbe lépjen.

A portál idézi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma által augusztus 17-én kiküldött járványügyi protokollal kapcsolatban megjegyezte, megdöbbentőnek tartják azt az „optimizmust, amivel az EMMI az egész helyzet humánerőforrás-igényét kezeli”. A PDSZ szerint az intézmények és a kormány nem képes biztosítani a biztonságos oktatás feltételeit járványhelyzetben. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke is betarthatatlannak tartja az igazgatóknak kiküldött előírásokat.

A Szülői Hang civil közösség is megszólalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett iskolai járványvédelmi protokollban szereplő javaslatokról, amelyeket jónak nevez, ha betartják, de ezt nem feltétlenül tartja megoldhatónak mindenhol.