Ismét gyarapodott a hatvanpusztai Orbán-birtok

Ismét gyarapodott a hatvanpusztai Orbán-birtok

A hatvanpusztai birtok 2023 júniusában (Fotó: Hadházy Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hetekben újabb földterületeket (több mint 25 hektárt) szerzett Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Bálint – írja a Szabad Európa a kormányzati weboldalon közzétett földhirdetmények alapján. A híroldal szerint a területek a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon találhatók, a szerződéskötést ellenjegyző ügyvéd Vörös József volt, aki a miniszterelnök gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrinc nagyvállalkozónak a bizalmasaként is ismert.

A kormányzati portálon található szerződések közül három a miniszterelnök édesapjának földvásárlásáról szól. Ezek alapján Orbán Győző megszerzett egy három helyrajzi számon fekvő szántót (88.399 négyzetméter) 31,3 millió forint értékben. Egy másik, összesen 12 hektár 5844 négyzetméteres szántó 26,2 millió forintért került a tulajdonába, egy harmadik, 5 hektár 174 négyzetméter nagyságú földrészletet pedig 10,4 millió forintért vásárolt meg. Az adásvételi szerződéseket idén májusban kötötték. A harmadik szerződésben foglalt földterület közvetlenül az ismert, Orbán Győző tulajdonában álló hatvanpusztai birtok mellett fekszik – mutatott rá a hírportál. A területet az adásvételi szerződésben foglaltak szerint 2029. december 31-ig a TaziFarm Kft. használhatja.

Orbán Győző hatvanpusztai birtokáról több cikk is született az utóbbi években, miután a területen komoly építkezés folyik.

A szóban forgó szerződések egyébként azért nyilvánosak, mert egy kormányrendelet előírja az önkormányzatoknak, hogy a Földtörvény alá tartozó területek értékesítésekor az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adásvételi és a haszonbérleti szerződéseket hirdetményi úton közzé kell tenni. Az elővásárlási jog jogosultja ugyanis 30 napos jogvesztő határidőn belül tehet az adásvételi szerződésre elfogadó vagy az elővásárlási jogáról lemondó jognyilatkozatot.