Itt a harmadik hullám, jövő hétre is érkezik AstraZeneca vakcina

Itt a harmadik hullám, jövő hétre is érkezik AstraZeneca vakcina

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten további több mint 40 ezer 18-59 év közötti krónikus beteg kaphatja meg a csütörtök este érkező AstraZeneca vakcinákat. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint már beszélhetünk a harmadik hullám kezdetéről, a járványügyi adatok emelkedő tendenciát mutatnak.

Napokkal ezelőtt elkezdett növekedni az új fertőzöttek száma, az elmúlt napon ez fokozódott. 2853 fővel nőtt az új regisztrált esetek száma. A környező országokban emelkedik az új fertőzöttek száma, és 104 beteget ismét elveszítettek Magyarországon az elmúlt 24 órában – mondta el az Operatív Törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Az elhunytak között 3 százalékban voltak olyanok, akik semmilyen krónikus megbetegedésben nem szenvedtek.

A kórházakban is fokozatosan emelkedik az ápoltak száma, ma 4021 főt ápolnak koronavírus fertőzéssel. A lélegeztetett betegek száma is növekedett, jelenleg 332-en vannak.

Ezek a számok arra figyelmeztetnek, hogy a járvány ismét emelkedő tendenciát mutat Európa-szerte – figyelmeztetett a tiszti főorvos, aki úgy véli, a járvány harmadik hulláma elkezdődött. A járvány lefelé tartó szakasza nem ért vissza a nyugvópontra, hanem stagnálni kezdett, aztán emelkedő szakaszba lépett, itt tartunk most, ezért beszélhetünk a harmadik hullám kezdetéről, mondta Müller Cecília.

Fontos a következetes, folyamatos oltási program, mondta Müller Cecília. Védettséget ezen az úton lehet szerezni, vagy úgy, hogy az ember átesik a betegségen, és kellő mennyiségű ellenanyagot termel. Ez a fajta védettség azonban sokaknál kisebb mértékű, valódi védelmet a védőoltások felvétele jelent.

Magyarországon ötféle védőoltás engedélyezett: a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Szputnyik-V, és a Sinopharm, utóbbinak a dokumentációját elmondása szerint vizsgálják, mivel korábban csak részdokumentáció állt rendelkezésre, most viszont mindent megkaptak az értékeléshez, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ igyekszik ezt áttekinteni, a szükséges vizsgálatokat lefolytatni, hogy minél hamarabb rendelkezésre bocsáthassák a vakcinát. 

A vakcina kezelése Müller Cecília elmondása szerint egyszerűbb, mint a Pfizeré, a kiszerelése is kedvező, mert hosszabb ideig tartható 2-8 fokon, ilyen hűtőszekrények a háziorvosi rendelőkben rendelkezésre állnak. A vakcina beadása egyszerű, mert már beadásra készen érkezik, nem kell felszívni sem.

Elsősorban a sérülékeny csoportokat és az egészségügyi, szociális dolgozókat kell oltani az oltási terv szerint, mert „életet nem tudunk visszaadni senkinek”, mondta a tiszti főorvos. Ha ezeknek a csoportoknak a végére érnek, akkor meg tudják védeni a legesendőbbeket Müller Cecília elmondása szerint.

A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) adatbázisából kiszűrik a krónikus betegség diagnózisával rendelkező 18-59 éveseket, ezt a listát kapja meg a háziorvos, és ő választhatja ki azokat a betegeket, akik a legveszélyeztetettebbek, és akiket AstraZeneca vakcinával oltanak. Hogy kit részesítenek előnyben, azt mindenképpen a háziorvosoknak kell eldönteni, mert ők ismerik a betegeiket, a kórelőzményt és sok olyan adatot, amelyek alapján dönthetnek. A legidősebbeket továbbra is az oltóhelyek oltják Pfizer és Szputnyik vakcinákkal.

A mai napon is várnak AstraZeneca vakcinát, az eredeti 88 ezer helyett 83 500 adag érkezik az esti órákban, a jövő héten ezzel kezdenek tovább oltani a háziorvosok.

Ismét rendelkezésre bocsátják a szűrőbuszokat, amelyek a tesztelésben vesznek részt a fővárosban. Jelenleg a Liszt Ferenc repülőtér I. terminálján, a Papp László Budapest Sportaréna bejáratánál és a Deák Ferenc téren tesztelnek a buszok reggel 9 és 17 óra között. Azokat várják itt, akiket a háziorvos beutalt tesztelésre. A tiszti főorvos kérte, hogy lehetőleg autóval érkezzenek. A pozitív antigén gyorsteszt után pozitívnak számít az érintett, a negatív antigén gyorsteszt után azonban szükséges PCR-teszt. Aki a szűrésen részt vett, az EESZT-n (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) keresztül tud tájékozódni az eredményről.

Csak az erőteljesebb oltási reakciókat kell jelenteni a népegészségügy felé, mondta Müller Cecília.

Az egynapos beavatkozásokat az egészségügyben úgy lehet elvégezni, hogy PCR-tesztet végeznek a páciensen, ami térítésmentes.

Egyelőre a brit vírusmutáns van jelen Magyarországon. Pándics Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Főosztályvezetője fejlesztette ki munkatársaival azt a módszert, hogy hogyan lehet a szennyvízben vizsgálni a koronavírus örökítőanyagát. Ezt fejlesztették tovább, jövő héten ennek alapján már tudni lehet majd, találtak-e a szennyvízmintákban mutáns vírusra utaló jelet, ígérte a tiszti főorvos.