Jakab Ferenc: Egyelőre még futunk a vírus után

Jakab Ferenc: Egyelőre még futunk a vírus után

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban soha nem látott olyan összefogást a tudományos életben, mint a koronavírus-járvány idején – mondta a Jakab Ferenc pécsi virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a Pécsi Tudományegyetem Covid konferenciáján. 

A Hvg.hu cikke szerint a szakember arról is beszélt, hogy „összerándult a gyomra”, amikor a miniszterelnök felkérte az Akciócsoport vezetésére. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sikeres védekezés ellenére még mindig mi futunk a vírus után, és nem fordítva.

A tanácskozáson felszólalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki szintén a széleskörű összefogást emelte ki, illetve reményét fejezte ki, hogy ez a fajta hozzáállás a jövőben is megmarad. 

Palkovics szerint közmegegyezés van abban a kérdésben, hogy a PCR-tesztek kellemetlenségeit újfajta tesztekkel kell kiváltani, például a magyar fejlesztésű nyálteszttel. A szennyvízből kimutatott koronavírus-örökítőanyag vizsgálatával kapcsolatban még sok munkára van szükség, hiszen szerinte a járványügyi adatok nem követték mindig egyenes arányban a szennyvízben mért értéket. 

A lélegeztetőgépekre rátérve Palkovics egyáltalán nem beszélt a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétes kínai beszerzéseiről, azonban a magyar fejlesztésű gépparkról igen. Ezekről elmondta, hogy a BME és az Óbudai Egyetem is fejlesztett lélegeztetőgépet, azonban nem az övék, hanem a Femtonics cég terméke lett a „befutó”. A miniszter szerint „kicsit túlkínálat van” lélegeztetőgépekből, de a velük szerzett „tudást később is fel fogjuk tudni használni”.