Járatkésések: üzent az igazságügyi tárca a légitársaságoknak

Járatkésések: üzent az igazságügyi tárca a légitársaságoknak

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér madártávlatból (Fotó: Facebook/Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem maradhat következmények nélkül az, ahogy az utasokat kezelik – írta az Igazságügyi Minisztérium (IM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

„Felháborító és elfogadhatatlan, hogy az utasokat érzéketlenül, szinte csomagként kezelik” – áll a közleményben, amelynek tájékoztatása szerint Tuzson Bence igazságügyi miniszter utasította a vizsgálatokat végző hatóságokat, hogy a lehető legszigorúbban járjanak el a súlyos járatkésések ügyében. – A fogyasztóvédelmi vizsgálatokat végző kollégákat arra utasítottam, hogy a lehető legszigorúbban járjanak el az esetek kapcsán. Azok a családok, akik egész évben azért dolgoztak, hogy a félretett pénzükből nyaralni mehessenek, nem ezt érdemlik" – idézi a minisztert a közlemény.

Amennyiben a fogyasztóvédelmi hatóságok szabálysértést állapítanak meg, a bírság mértékét tekintve a kkv-nak nem minősülő vállalkozásokkal szemben – súlyos jogsértés esetén – 1 millió forinttól a vállalkozás nettó árbevételének 5 százalékáig, de legfeljebb 650 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Jelenleg 13 hatósági ellenőrzés van folyamatban 5 légitársasággal szemben. Ezek az Eurowings, a Ryanair, a Sun Express, a Tailwind Airlines és a Wizz Air. Az ellenőrzés során, annak részeként, a hatóság tájékoztatást és adatokat kér be a vizsgált késések és törlések kapcsán a légitársaságoktól. Ezen adatszolgáltatások jelenleg is folyamatban vannak – közölték.

Mint ismert, az elmúlt hetekben megszaporodtak a jelentős járatkésésekkel kapcsolatos hírek. Vannak olyan szakértői vélemények, miszerint a légiirányítási kapacitások hiánya okozza a sok fennakadást, egész egyszerűen nincs elég ember. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is a hétfői kormányinfón megállapította, hogy az akár 38 órás járatkésések kétharmadáért ugyan a légitársaságok felelősek, de egynegyedükért a légi irányítás is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden egy, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport állami visszavásárlásáról szóló sajtótájékoztatón még más okokat is emlegetett: az egyik az ukrajnai háború, mivel emiatt sok járat kerülőutakra kényszerül. Emellett erős a turisztikai forgalom is, továbbá a miniszter szerint az is a probléma, hogy olcsó a magyar légtérhasználat, ez ugyanis növeli a légtér tranzithasználatát.