Lenyírt nők, helyreállt férfiasság – megjelent Időgép-mellékletünk

Lenyírt nők, helyreállt férfiasság – megjelent Időgép-mellékletünk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első hete, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete! Keresse friss számunkban!

Lenyírt nők, helyreállt férfiasság
Párizs nyolcvan évvel ezelőtti felszabadulása egybeesett egy bizarr népítélet-sorozattal, amelyről fényképek tucatjai is tanúskodnak. A németekkel közelebbi viszonyba került nőket kopaszra borotválták, olykor lemeztelenítették, majd szitkozódva körbevezették az adott településen. Háttér, lélektani motiváció, trauma, Sartre és a köztársasági spanyolok tiltakozása.

A tudós muszájpolitikus
Száz évvel ezelőtt, 1924. augusztus 4-én született Szabad György történész, az 1990-es, első szabadon választott Országgyűlés elnöke. Alakja ma egy nehézségekkel és tévedésekkel tűzdelt, de mégis liberális és demokratikus korszak reményteli nyitányának fontos szimbóluma. Szabad az átmenetet szolgáló olyan értelmiségi politikus volt, aki mára talán törvényszerűen – ám sokunk sajnálatára – kiveszett a hazai közéletből.

Talált tárgy: a Magyar Szocialista Munkáspárt tihanyi üdülőjének tájékoztatója
József főherceg egykori, mediterrán hangulatú nyári rezidenciájában a második világháború után a kommunista párt tagjai és prominensei élvezhették a park, a saját partszakasz, a kiváló étterem, a moziterem áldásait – aki pedig sokallta a belépőt az esti filmre, a társalgóban minden adásnapon ingyen nézhető televízióval vigasztalódhatott.

Egy kép anatómiája: volt egyszer egy Volán
Ez év végén a Volán beolvad a MÁV-ba, így elveszti a nevét és önállóságát. A fuvarozási vállalat fővárosi irodájában készült, Erdély Miklós fantasztikus fotómozaikját ábrázoló kép alapján idézzük fel a Volán történetét.

Címkék: Időgép