Jeszenszky Zsolt végül elnézést kért Baranyi Krisztinától

Jeszenszky Zsolt végül elnézést kért Baranyi Krisztinától

Jeszenszky Zsolt és Orbán Viktor a Kötcsei Pikniken 2019. szeptember 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok után, hogy négy napja még azt írta Baranyi Krisztináról, Ferencváros ellenzéki polgármesteréről, hogy aki k.vának áll, b.ni kell, szombat este elnézést kért tőle Jeszenkszy Zsolt, a Pesti TV egykori és a Hír TV jelenlegi műsorvezetője, az előző bejegyzését pedig törölte az oldaláról.

Az egész ügy onnan indult, hogy Baranyi az ATV múlt heti műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, a lapot pedig szennymédiának nevezte. Ezt követően Fürjes Balázs fideszes államtitkár úgy reagált, hogy szerinte ezzel Baranyi korlátozta a sajtó szabadságát. Ezt követően a két politikus élő adásban vitázott, amelyben Baranyi bejátszott egy korábbi felvételt Jeszenszky Zsolt műsorából, a Politikai Hobbistából, amelyen a Pesti TV munkatársai azt tárgyalták ki, hogy „Baranyi se nem okos, se nem túl szép”, és tovább mocskolódtak róla. – Ezek az emberek az én polgármesterré választásommal kapcsolatban arról beszéltek, hogy inkább egy kecskét dugnának meg, mert azt utána meg lehet enni. Ön szerint ezeknek az idézőjeles újságíróknak nekem válaszolnom kellene? – kérdezte Baranyi Fürjest, aki elhatárolódott a videótól.

A vitára Jeszenszky Zsolt még így reagált a Facebook-oldalán az azóta törölt bejegyzésben: „Ha az ember k@rvának áll, akkor b@szni kell. És ezzel most nem Baranyi Krisztina esetleges korábbi vagy kiegészítő foglalkozására gondolok – vagy volt neki ilyen, vagy nem, ő dolga. Hanem arra, hogy aki politikusnak áll, az bizony kap hideget-meleget. És el kell viselnie. Ha nem bírja, válasszon magának más pályát. Legyen például mosónő… (de ez csak véletlenül jutott eszembe, nem Baranyiról).” Hozzátette: műsora egy „szókimondó, szatirikus politikai talk show” amelyben „ilyen, és még ennél sokkal durvább dolgok is elhangzanak időnként”. Majd feltette a kérdést: Van-e Baranyi Krisztánál szánalmasabb, visítózóbb-sipákolóbb, áldozatpózoló politikus Magyarországon? Bár nagy a verseny, de szerintem nincs. 

Jeszenszky fordult

Szombat estére viszont fordulat állt be, rájött, hogy bárkinek a külsejével, női mivoltával kapcsolatos gúnyos vicceket elsütni az érdemi mondanivaló hiányát mutatja, ráadásul szerinte nincs helyük a nyilvánosság előtt, maximum a kocsmában, ezért elnézést kért Baranyi Krisztinától.

„Bárkinek a személyét minősíteni – akár seggnyalónak vagy ócska propagandistának nevezzük, akár a külsejével, női mivoltával kapcsolatosan sütünk el gúnyos vicceket – mindig az érvek, az érdemi mondanivaló hiányát mutatja. Egy korábbi műsorunkban Baranyi Krisztinára tett dehonesztáló megjegyzéseinkkel mi is átléptük a jóízlés határát. Bár a Baranyi által közölt, majd a baloldali sajtón vezényszóra végigfutott állításokkal ellentétben az inkriminált mondatok nem tőlem hangzottak el, de a későbbiekben magam is kiálltam mellettük – helytelenül. Természetesen ilyen megjegyzésekkel magánbeszélgetésekben, kocsmákban, tornatermi öltözőkben nap mint nap találkozunk. Kifogásolásuk egyszerre értelmetlen és álszent. Nincs azonban helyük a nyilvánosság előtt, egy televíziós adásban. Kollégáim, és különösen a magam nevében is ezúton kérek elnézést Baranyi Krisztinától a méltatlan megjegyzésekért” – írta.

Persze azért neki is elvárásai vannak: reméli, hasonló szellemben kér elnézést Baranyi is Szalai Szilárdtól. „És mindazoktól, akik nem osztják az ő politikai krédóját, ezért személyeskedően ócska propagandistának nevezi őket; és azoktól a kerületi képviselő testületi tagoktól – köztük a vele elvileg szövetségben lévő, de más pártokat képviselőktől – is, akiket pedig rendre hülyének, butának, fasisztának, tolvajnak minősít. A közbeszéd eldurvulásának megakadályozása, az ezzel szembeni kiállás nagyon is támogatandó cél. Ez azonban kétirányú utca; csakis a kettős mérce alkalmazása nélkül, a kritika mellett az önkritika alkalmazásával lehetséges.” Azt is írta, hogy Baranyi Krisztina „politikai tevékenységének, ennek során állandósult vádaskodásainak és hisztériáinak bírálata, hazugságainak leleplezése minden esetben jogos”.

Baranyi meglepődött

Baranyi Krisztina a Klubrádiónak reagált a hírre. Mint mondta, meglepte Jeszenszky Zsolt bocsánatkérése. „A Szalaitól történő bocsánatkérést nagyon viccesnek találom, hiszen ezzel megtagadnék mindent, amit ebben az ügyben az elmúlt egy hétben vagy az elmúlt években tettem, és mondtam” – tette hozzá. Elmondta, nem kíván pereskedni az ügyben, szerinte olyan egyenesen és keményen kell beszélni ezekről a propagandatermékekről, ahogy azt ő is tette.

A botrány hatására ismert értelmiségiek, köztük Fabiny Tamás evangélikus püspök közös nyilatkozatban álltak ki az emberségesebb közbeszéd mellett.