Jön az SZFE-s dolgozók figyelmeztető sztrájkja, eközben a kuratórium elvenné az egyetem jogi képviseletét

Jön az SZFE-s dolgozók figyelmeztető sztrájkja, eközben a kuratórium elvenné az egyetem jogi képviseletét

A blokád alatt álló színművészeti egyetem (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriuma még a jogi képviselet lehetőségétől is megfosztaná a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE )  – írta az SZFE felmondási idejét töltő vezetősége a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében. Mint írták, a kuratórium szeptember 16-án újabb követelésekkel állt elő feléjük. Ezek között szerepelt, hogy utasították az Egyetemet, hogy kezdeményezze a jogi képviselőivel kötött szerződés haladéktalan megszüntetését – Hangsúlyozni sem kell, hogy ez utóbbi lépés bármelyik európai országban ötletként sem merülhetne fel, és semmi mást nem szolgál, mint azt, hogy az egyetemet meggátolja az egyetemi autonómia védelmében – írta az SZFE.

A kuratórium az alábbi követeléseket is megfogalmazta:

– elvárja a hallgatóktól az „egyetemfoglalás”, „blokád”, „barikád” kifejezések használatának kiküszöbölését,

– elvárja az egyetemre kihelyezett molinók eltávolítását, mondván, hogy azok nem szolgálják az oktatást,

– „járványügyi okokból” elvárja, hogy az egyetemen a hallgatók kizárólag az oktatás tartama alatt tartózkodjanak.

A hallgatók egyébként szeptember óta tartják blokád alatt az SZFE épületét, miután úgy érzik, az intézmény kormány által véghez vitt átalakításával elveszne az autonómiájuk.

Csütörtökön jön a figyelmeztető sztrájk

Eközben az SZFE intézményi sztrájkbizottsága azt közölte szerdán: figyelmeztető sztrájkot tartanak csütörtök délután az intézmény Vas utcai épületében azok a dolgozók, akik egyetértenek a sztrájk eszközével és céljaival. A tájékoztatás szerint az SZFE sztrájkbizottsága szerdán megkezdte a tárgyalásokat a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, a sztrájkot meghirdető egyetemi dolgozók munkáltatójával, a felmondási idejét töltő rektorhelyettessel és a kancellárral. A tárgyaláson részt vett a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma képviselője is. A tárgyalás eredménytelenül zárult, a felek csütörtökön tartják a következő egyeztetést.