Jourová: Sosem mondtam, hogy a felhatalmazási törvény nem ütközik az uniós jogba

Jourová: Sosem mondtam, hogy a felhatalmazási törvény nem ütközik az uniós jogba

Varga Judit és Vera Jourová (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba, csak egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A hvg360 által szemlézett interjú szerint Brüsszel különösen éberen figyeli a magyarországi történéseket, és szerinte az eddig látottak alapján nyugtalanító a jogszabály, mivel a magyar politikában rendszerszintű változtatások mennek végbe általa, és a büntetőjogi módosítások a sajtó megfékezéséhez vezethetnek. Hozzátette: folyamatosan kapcsolatban vannak magyar civil szervezetekkel és újságírókkal.

Sok panaszt hallott arról, hogy a kormány elvon pénzt az önkormányzatoktól, de mint mondta, ezekben az esetekben a magyar bíróságok lehetnek illetékesek.

Jogsértési eljárás Lengyelország ellen, szoros megfigyelés alatt a magyar kormány | Magyar Hang

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált az interjúra, mellyel szerinte „ismét kibújt a szög a zsákból”.

Hozzátette, Jourová az interjúval „egyrészt próbál mentegetőzni a magyar koronavírus törvénnyel kapcsolatos korábbi álláspontja miatt, másrészt nyíltan fenyegetőzik az uniós pénzek megvonásával, harmadrészt visszatér ahhoz a jól ismert módszerhez, hogy ha a konkrét jogszabályokba nem tudnak belekötni, akkor arról kezdenek értekezni, hogy kontextusban kell vizsgálni, hogy mi történik hazánkban.”