Június 1-től felmondhatnak az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók

Június 1-től felmondhatnak az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók felmondási tilalmát nem hosszabbították meg – mondta az ATV kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy az orvosok és rendvédelmi dolgozók is felmondhatnak május 31-e után.

A tilalmat még a koronavírus-járvány miatt vezették 2020 végén, és néhány hónapnyi szünettől eltekintve azóta is érvényben volt. A szabály a kritikusok szerint már jó ideje indokolatlan volt, ugyanakkor nem lenne meglepő, ha valóságos felmondási hullám indulna be júniustól. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint a megkérdezettek 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elhagyja a szakmát, további kilenc százalékuk a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keres magának munkát, ha véget ér a felmondási tilalom.

A dolgozók elégedetlenségének egyik oka, hogy miközben továbbra sem elegendő a fizetés a megélhetésre, a kórházakban egyre kevesebb emberre egyre több beteg és feladat jut. Az egészségügy alapjáraton való működtetéséhez már 2020-ban is valamivel több mint 3,5 ezer szakdolgozó hiányzott. Azóta a helyzet csak rosszabb lett.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Háború és béke IKEA-színekben