Kanász-Nagy Máté az LMP új társelnöke

Kanász-Nagy Máté az LMP új társelnöke

Kendernay János (k), Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kanász-Nagy Máté nagy többséggel az LMP új férfi társelnöke, Schmuck Erzsébetet pedig újraválasztották női társelnöknek – értesült az Azonnali a párt tisztújításának eredményéről.

Kendernay János eddigi társelnök volt a másik férfi induló, Schmuck Erzsébet ellenfele pedig Fábián Krisztina elnökségi tag volt.

Kanász-Nagy eddig elnökségi titkár volt (ez gyakorlatilag az ügyvezető), helyére Ungár Pétert, az LMP országgyűlési képviselőjét választották. Ungár Péter a kongresszuson elmondta, Kanász-Nagyot támogatja.

„Új lendület, fiatalság, erő”

A jelöltekkel a héten készítettünk interjút. Kanász-Nagy akkor azt mondta, „nagyon jó csapat körvonalazódik az elnökségben”, ami alatt azt érti, örülne, ha Schmuck Erzsébet maradna a női társelnök, és annak, ha Ungár Péter is bejutna az elnökségbe. Így szerinte ők – a Keresztes László Lóránt vezette parlamenti LMP-s frakcióval közösen – „ütőképesen” tudnának működni.

Úgy fogalmazott: új lendületet, fiatalságot, erőt akar adni a pártnak ősztől. Például bár nagyon jó, hogy a zöld irány markáns képviseletébe fogtak az utóbbi időben, de ehhez eddig egy széttartó kommunikáció társult. Emellett nagyobb hangsúlyt kell fektetniük konkrét ügyek képviseletére, például úgy, ahogyan Ungár Péter teszi azt a szociális dolgozók helyzete kapcsán.

Az ellenzéki együttműködés kapcsán arról beszélt: számára személyesen a két, legfeljebb három listás indulás lenne a legszimpatikusabb, hogy határvonalat lehessen húzni a 2010 előtti és utáni ellenzéki tömbök között.

Ungár Pétert is kérdeztük, miért indul a posztért. Azt mondta, a 2018-as kampányban, illetve az azt megelőző időszakban ő a párt politikai, szervezési munkájában vett részt, abban van tapasztalata és szerinte most arra van a legnagyobb szüksége az LMP-nek.