Karácsony Gergely: Lelepleződött a hatalmi trükk

Karácsony Gergely: Lelepleződött a hatalmi trükk

Karácsony Gergely főpolgármester a Szentkirályi Alexandra visszalépését követő sajtótájékoztatón, 2024. június 7-én. (Képernyőfelvétel: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Kezdhetném azzal, hogy na ugye, én megmondtam, hiszen a választási kampány első percétől világos volt számomra, hogy Vitézy Dávid valójában a Fidesz felkérésére, a Fidesz gazdasági és hatalmi szándékainak megfelelően indul a választáson” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A regnáló főpolgármester azután hívta össze a sajtót, hogy fideszes riválisa, Szentkirályi Alexandra péntek reggel bejelentette visszalépését. Karácsony hangsúlyozta, kezdettől fogva világos volt, hogy a Fidesz hivatalos jelöltje nem csinálja végig kampányt. Szerinte a visszaléptetés jelzi, a Fidesznek nincs semmilyen üzenete sem Budapest számára. – Lelepleződött a hatalmi trükk – állapította meg. Szerinte két alternatíva közül választhat ma Budapest, vagy a hatalom embereit, vagy az emberek hatalmát. Karácsony Gergely közölte, nagyon sajnálja azokat a budapesti választókat, akiket az elmúlt hetekben elárultak, illetve a Fidesz szavazóit is, akiket félrevezettek és manipuláltak az elmúlt időszakban.

A nők a Fidesz szerint a politikában egyszerű sakkbábuk, akiket le lehet venni a tábláról, legyen szó igazságügyi miniszterről, köztársasági elnökről vagy főpolgármester-jelöltről. – Sajnálom azokat az ellenzéki érzelmű szavazókat is, akiket Vitézy Dávid csapott be, akik azt hihették, hogy Vitézy indulása valóban a városról szól – szögezte le, majd azzal folytatta gondolatmenetét, hogy nincs két Fidesz, egy Fidesz van, amely különböző hangszereken játszik, így vezeti félre az embereket. Vitézyt kiváló választásnak nevezte a Fidesz gazdasági érdekei szempontjából, hiszen eddig is ezt a rendszert szolgálta, amelyre számos példát sorolt fel. – Akinek eddig nem esett le a tantusz, az most világosan láthatja, hogy Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje –– állította. Ugyanakkor senki nem akar Vitézyvel együttműködni azok közül, akikre mutogat: sem a Kutyapárt, sem a Momentum, sem Magyar Péter, aki a Fidesz médiahackjének nevezte az egykori államtitkár indulását. – Vitézy oda navigálta magát, ahonnan érkezett: vissza a Fideszhez – közölte a főpolgármester. 

Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy sokan azért sodródtak Vitézyhez, hogy erősebb várospolitika legyen. Ebben ő a leginkább érdekelt, de ehhez az kell, hogy értelmes viták legyenek, és hogy a kormány ne akarja a földdel egyenlővé tenni a Fővárosi Önkormányzatot. Karácsony Gergely közölte, Vitézy Dávid a „hazug politikai ámokfutásán túl” leleplezte azt is, nagyságrendileg sem érti a főváros pénzügyi helyzetét, hiszen egy interjúban nagyjából 900 milliárd forinttal becsülte túl az önkormányzat várható bevételeit. Azt mondta, aki ekkorát téved, „az nagyobb bűnökre is képes”. Karácsony hangsúlyozta, ő nem ígér olyat, amit nem lehet megvalósítani, de azt ígéri, hogy nem engedi vissza a Fideszt a hatalomba, a Fidesszel nem fog együttműködni, kiáll a szabad Budapest mellett, és megakadályozza a várost tönkretevő beruházásokat. 

Az utóbbi öt év szerinte borzasztóan nehéz volt, de „túl vagyunk a nehezén”, és ha „nem engedjük magunkat félrevezetni”, akkor a város öt év múlva egy még szabadabb, még zöldebb, még szolidárisabb hely lesz. Kérdésre válaszolva leszögezte: az esélyeit Szentkirályi visszalépése nem befolyásolja, sőt, szerinte most tízezrével pártolnak el Vitézytől az ellenzéki szavazók, mert amit vázol, az nem vízió, hanem egy hatalmi einstand része. 

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről ITT írtunk bővebben, Vitézy Dávid illetve Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatójáról pedig ITT és ITT olvashat.