Karácsony Gergely: „Itt valami nagyon nem stimmel”

Karácsony Gergely: „Itt valami nagyon nem stimmel”

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tömeges tesztelés, az ebből kinyerhető tények nyilvánossága, a hazai és nemzetközi adatok, tapasztalatok elemzése – erre alapozva dolgoznak a fővárosban a „Budapest Restart programon”.

Karácsony Gergely a Facebookon osztotta meg ezt, miközben felidézte Orbán Viktor péntek reggeli szavait, miszerint leghamarabb jövő hétvégén lehet beszélni a budapesti és a Pest megyei korlátozások enyhítéséről. – Egyetértünk abban, hogy a város újranyitása – mondom sokadszor – csak fokozatosan és óvatosan történhet – írta a főpolgármester. Egyúttal kiemelte, hogy a miniszterelnök arról beszélt, ő sietne, de a tudósok „visszahúzzák a zakóját”. Ebből arra következtetett, hogy folyik tudományos elemzés, éppen ezért kérte, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a Budapestre vonatkozó adatokat. – Mert, azt hiszem, itt valami nagyon nem stimmel – írta Karácsony Gergely.

Orbán Viktor: Budapesten akkor lehet lazítás, ha csökken a halálozások száma | Magyar Hang

A főpolgármester kifejtette, hogy a kormány közlései szerint az elmúlt két napban nagyságrendekkel több koronavírus-tesztet végeztek, mint bármikor korábban, a regisztrált esetek száma azonban szinte egyáltalán nem nőtt. Merkely Béla professzort, a Semmelweis Egyetem rektorát is idézte, aki szerint azért fontos a napokban beindult országos reprezentatív tesztelés, mert a betegségszám-megugrásokat eddig mindig az úgynevezett nozokomiális, vagyis intézeti megbetegedések okozták, ami nem ad pontos képet az ország járványügyi helyzetéről.

Karácsony Gergely utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet arra is, hogy a kórházi ellátásban dolgozók átfertőződöttsége „brutálisan magas”, hiszen az összes fertőzött 15 százalékát ők adják. Emellett szerinte tudható, hogy valamennyi ismert esetben az idősotthonokba és a hajléktalanszállókba is a kórházakból került át a fertőzés. Azt is ide sorolta, hogy a kormány „megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket”. – Lehet, hogy ennek a lépésnek köze van a kórházi koronavírus-fertőzésekhez? – tette fel a kérdést, arra alapozva, hogy ha a fertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, akkor jó esély van arra, hogy ennél is nagyobb azoknak a száma, akik betegként a kórházban kapták el a fertőzést.

– Az ország és Budapest újranyitása szempontjából nagyon fontos lenne tudnunk, igaz-e amit az eddigi információkból ki lehet olvasni: a magyarországi koronavírus-járvány leginkább és elsősorban a kórházakban és a kórházakból terjed – zárta sorait.

Security Check Required