Karácsony Gergely: Pánik van a Fideszben

Karácsony Gergely: Pánik van a Fideszben

Karácsony Gergely a Fudan elleni tüntetésen (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Össze-vissza beszél a kormány – mondta a Fudan Egyetem kapcsán Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este. Hozzátette: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például nemrég még azt mondta, ebben a kérdésben nem lehet népszavazás, most viszont már támogatja azt. Az elmúlt időszakban sok egymásnak ellentmondó nyilatkozat volt ezzel kapcsolatban, szerinte azért, mert pánik van a Fideszben.

Itt a magyar adófizetők pénzéről beszélünk, ezért a pénzért a magyar adófizetők kapnak egy kínai magánegyetemet, ahol milliós tandíjért lehet tanulni, mint a világ bármely más pontján – mondta. Szerinte a Fidesz látja, hogy ez egy népszerűtlen dolog, és hogy az összes eddigi „dumájukat” leleplezi.

Népszavazást a mostani menetrend szerint szeptember környékén lehetne tartani. A beruházás Budapesten valósulna meg, de „fizetni mindenkinek kellene”, ezért azt is át kell gondolni, hogy ha lesz népszavazás, akkor az egy országos népszavazás is lehetne – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy jogszabályok nehezítik, hogy erről az ügyről népszavazást lehessen tartani, úgy reagált, hogy valójában nem a népszavazás a lényeg. Fel kell mutatni az érveket és a társadalmi akaratot ebben az ügyben, akkor is, ha a kormány a szőnyeg alá szeretné söpörni – fogalmazott.

Ha nem kell magyar adófizetői pénzt belerakni, akkor nagyon boldogok lennénk, hogy a Fudan jön, de itt nem erről van szó – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy már elküldte a Kínának szánt levéltervezetet, a miniszterelnök-jelöltek egyetértenek abban, hogy el kell küldeni. Szerinte a magyar kormány olyan dolgot erőltet, ami Magyarországnak nem érdeke, bár lehet, hogy Kínának igen. Ha rajta múlik, akár a Budapest–Belgrád vasútvonal is bekerülhet a levélbe, erről még folyik az egyeztetés, de szerinte ennek nem lesz akadálya.

Hangsúlyozta: az átláthatóság alapelve az lenne, hogy az állam csak olyan megállapodásokat kössön, ami az adófizetők érdekeit szolgálja. Ha valami titkos, akkor nem lehet tudni, hogy azt szolgálja-e, itt már lehet gyanakodni – fogalmazott.

Szerinte Kínával is lehetne olyan kapcsolatunk, ami a pragmatikus együttműködésen alapszik – vagyis amivel mind a két fél jól jár.

Arra a kérdésre, hogy van-e nyelvvizsgája, Karácsony Gergely röviden annyit válaszolt: van.