Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezheti

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezheti

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2024. június 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

– A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezheti Karácsony Gergely, ezt akár már csütörtök délután bejelentheti – értesült a Magyar Hang több forrásból is. Úgy tudjuk, a főpolgármester várhatóan délután négykor tart sajtótájékoztatót. Az ügyben kerestük a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályát, de kérdéseinkre csak azt a választ kaptuk, hogy Karácsony Gergely délután négy órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart, információinkat viszont nem cáfolták.

Mint beszámoltunk róla, szerda este döntött úgy a Nemzeti Választási Bizottság, hogy Vitézy Dávid kérésének megfelelően újraszámolják az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat, ez pénteken meg is fog történni, ennek menetrendjéről itt írtunk részletesebben. 

Karácsony Gergely mindenesetre fél kettő után nem sokkal egy hosszú Facebook-posztot tett közzé a jelenlegi folyamatokról. Ebben – többek között – arról írt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. – Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni írta a főpolgármester, kifejtve, hogy az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudnak olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

– Összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte. Ezt kimondani pedig akkor kell, amikor nem tudjuk, mi lesz az újraszámlálás eredménye – fogalmazott.

Címkék: Karácsony Gergely