Karácsony: Hasznosabb lenne, ha Orbán nem tökörészne tovább

Karácsony: Hasznosabb lenne, ha Orbán nem tökörészne tovább

Karácsony Gergely főpolgármester maszkban buszozik Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Viccesnek szánt példabeszédek helyett a miniszterelnök jobban tenné, ha nem tökörészne tovább – így reagált Karácsony Gergely a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújára. Ebben Orbán Viktor azt mondta a főpolgármesterre utalva, hogy vannak gyakorlati és elméleti emberek. Az utóbbiak szerinte ha benősülnek a családba, akkor biztosan másnak kell átmenni összeszerelni a bútort, amit vásároltak. – Vagy hogy a vidékiek is értsék, hogy miről beszélek: ha disznóvágás van, ez a típus a vacsorára jön – mondta a miniszterelnök. Szerinte az elméleti emberek kiváló tanulmányokat írnak, és a főpolgármester is biztos ilyet fog a Pesti úti idősotthonról, de közben meghalt több mint negyven ember.

– Viccesnek szánt példabeszédek helyett tán hasznosabb lenne, ha a miniszterelnök nem tökörészne tovább, hanem képes lenne dönteni Budapest újranyitásáról, és végre rendet tenne a kórházakban, ahol lassan többen kapják el a fertőzést, mint ahányan kigyógyulnak belőle – válaszolta minderre péntek délután a Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester külön bejegyzésben szólt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházról is, ahol a Népszava pénteki híre szerint a koronavírus-fertőzéssel bekerültek 29 százaléka elhunyt eddig. – A Bajcsy-Zsilinszky Kórház jelenleg az ország egyik legfertőzöttebb egészségügyi intézménye, amely a Pesti Úti Idősek Otthonának ellátóhelye. A kórházban már hetekkel ezelőtt tudtak a fertőzésről, a visszaküldött időseket azonban – a Kormányhivatal előírásának megfelelően – nem tesztelték. Ez is csak azt igazolja, amit már annyiszor elmondtam: csakis kórházból kerülhetett a fertőzés az idősotthonba. Nem véletlenül kértük a kezdettől fogva, hogy csak is negatív teszttel kerülhessenek vissza a lakók az intézménybe, hiszen számítani lehetett rá, ahogyan más országokban itt is szörnyű következményei lehetnek, ha elszabadul a vírus. A lezüllesztett egészségügy szomorú következménye, hogy Magyarországon a járvány gócpontja a kórházak, innen történik a legtöbb fertőzés, és innen került át a fertőzés a szociális intézményekbe is – írta a politikus.

Egy másik pénteki bejegyzésében arról írt, hogy az enyhítések kérdése nem lehet politikai vita tárgya. „Az szakmai vita, amit tények alapján kell eldönteni. Úgy tűnik, megléphető a nyitás, az én álláspontom ebben eléggé egyértelmű. Konkrétan tettem javaslatokat Budapest újranyitásának lehetőségéről” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy még nagyon sok mindent nem tudunk a járványról, így ebben a helyzetben információt visszatartani kifejezetten káros. Hozzátette: „nem tudjuk, hogy a kórházakban milyen arányban van jelen a fertőzés, ami sokkal inkább magyarázatra szorul, mint az idősotthonok. Európában a halálesetek fele idősotthonokban történt, de olyanról nem hallottunk, hogy egy országban a fertőzések harmada kórházakból jönne.”