Karsai Dániel elküldte fellebbezési kérelmét Strasbourgba

Karsai Dániel elküldte fellebbezési kérelmét Strasbourgba

A méltóságteljes halálért küzdő Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász és a jogászi csapata péntek benyújtotta a strasbourgi bíróságra a kérelmet, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nagykamarája vizsgálja felül az életvégi döntésekkel kapcsolatos beadványa elutasítását. 

„Pontosan egy évvel azután, hogy beadtam Strasbourgba az eredeti beadványom, ma elküldtük a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket. A Bíróság a kérelem befogadhatóságáról – tehát hangsúlyozottan nem az ügy érdeméről – legkésőbb októberben fog dönteni. De ha jófejek, akár már szeptemberben” – olvasható Karsai Dániel Facebook-bejegyzésében. 

Az alkotmányjogász korábban azért fordult a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert itthon a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát. Az ügyben a bíróság június 13-án hirdette ki ítéletét: a bírák többsége szerint nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az Emberi Jogok Európai Bíróságához tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait. A döntés közzétételétől három hónapjuk volt arra, hogy beadják a Nagykamara eljárása iránti kérelmüket. 

„A kérelem szerintem nagyon jó lett, egyelőre pertaktikai okokból nem teszem közzé. De természetesen a befogadhatóságról szóló döntés után ezt is nyilvánosságra hozom. Nagyon köszönöm az engem segítő ügyvédi csapatnak – Frank Evelynnek, Stánicz Péternek, Kazay Viktornak és Sepsi Tibornak – a hatalmas segítséget. Most egy kis szünetet tartok. Szeptember elején jelentkezem az életvégi döntésekhez való jogért folytató küzdelmem további lépéseivel. Annyit előzetesen mondhatok, hogy jogi és nem jogi, szabadtéri és fedettpályás lépések egyaránt tervezés és szervezés alatt állna” – zárta bejegyzését az alkotmányjogász.