Kásler kezdeményezésére engedélyezték egy új koronavírus elleni gyógyszer használatát

Kásler kezdeményezésére engedélyezték egy új koronavírus elleni gyógyszer használatát

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos juttatásáról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. június 5-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Európában elsőként alkalmazhatja hazánk az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által fejlesztett bamlanivimab nevű készítményt. A legújabb vizsgálatok szerint ez a gyógyszer a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony – jelentette be közösségi oldalán Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Mint írtak, kezdeményezésére az OGYÉI 2020. december 12-én engedélyezte a készítmény vészhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, az Operatív Törzs pedig a beszerzését. – Ennek nyomán a magyar kormány szerződhetett elsőként a gyártóval, így március végéig három ütemben összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra – jelezte a miniszter. Arra is kitért, a bamlanivimab egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült monoklonális antitest. – A gyógyszer alkalmazásával lényegében a fertőzés kezdeti állapotában lévő betegek passzív immunizációjára kerül sor ellenanyagok bejuttatása által – írták Kásler oldalán.