Kásler: Rendkívül gyorsan reagáltunk a koronavírusra

Kásler: Rendkívül gyorsan reagáltunk a koronavírusra

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs az új koronavírussal fertőzött beteg a visegrádi államokban – emelte ki az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kásler Miklós ugyanakkor azt mondta, csekély a vírus elkerülésének a lehetősége, ezért az első pillanattól úgy készültek, hogy a magyar egészségügyben el tudják látni a szükséges teendőket.
    

Úgy vélekedett, hogy a pánikkeltés az egyik legnagyobb veszély. Elmondta, fontos a személyi higiénia, mindenki tisztálkodjon rendszeresen, sokszor mosson kezet. – Ha valaki szárazon köhög, láza eléri a 38 fokot, hívja fel a háziorvosát – tanácsolta a miniszter.

Emmi-körlevél a koronavírusról az iskolaigazgatóknak | Magyar Hang

Február 28-án küldték körbe az Emberi Erőforrások Minisztériumának körlevelét, amelyben tájékoztatják a köznevelési intézmények vezetőit a koronavírussal kapcsolatos eljárásrendről. A Magyar hang birtokába jutott, Maruzsa Zoltán által jegyzett dokumentum szerint a minisztérium egészségügyi államtitkársága a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az operatív törzzsel egyetértésben arra szólítja fel a iskolaigazgatókat, hogy ha egy tanulócsoport Észak-Olaszországban lezárt területen járt, akkor a hazajövetelt megelőzően értesítsék a területileg illetékes járási és kerületi hivatal népegészségügyi osztályát.

Az eljárásrend az, hogy a háziorvos egy segédlet alapján kikérdezi az illetőt. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, értesíti a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben elszállítják a potenciális beteget. Szájmaszk viselése akkor kötelező, ha határozott az új koronavírus gyanúja. Amennyiben viszont az illető nem járt fertőzött területen, nem érintkezett onnan hazatért emberekkel, ha nincsenek tünetei, akkor nincs sok értelme maszkot hordani.

A miniszter úgy vélekedett, hogy még tömeges fertőzés esetén is elegendő lenne a magyar egészségügy kapacitása. Az országban 29 infektológiai osztály működik, az ágyak száma több mint 800. Az ellátás központja a Szent László-kórház, amely a legsúlyosabb betegek kezelésére is felkészült.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ olyan laboratóriummal rendelkezik, amelyet Közép-Kelet-Európában egyedüliként nemzetközileg akkreditáltak. Néhány órába telik megerősíteni az új koronavírus jelenlétét, vagy egyértelműen kizárni a fertőzést – közölte a miniszter, hozzátéve: a labor kapacitása szintén megfelelő.

Kásler Miklós azt mondta: nem igaz, ami egyes médiumokban megjelent, hogy nem tájékoztatták kellőképpen a háziorvosokat. Úgy vélekedett, hogy Magyarország rendkívül gyorsan reagált a fejleményekre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 24-én nyilatkozott először az új koronavírusról, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig már másnap összehívta az érintett háttérintézményeket, amelyek egy napon belül intézkedési tervet dolgoztak ki – mondta a tárcavezető a Kossuth rádióban.

UltraHang

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”