Katonai repülőgépeket vásárol a kormány

Katonai repülőgépeket vásárol a kormány

Az L-39NG (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

12 darab L-39NG katonai kiképző- és felderítőrepülőgép beszerzését jelentette be a Magyar Honvédség számára Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos – derül ki a Portfolio cikkéből.

A kormánybiztos hivatalos oldalán, a High-tech Force-on jelent meg egy videó a bejelentésről. A kormány összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárol a Magyar Honvédségnek, 8 ebből a (Gripen-)pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat fog szolgálni. Maróth Gáspár arról is beszélt, hogy a felderítőgépek kialakítása egy közös, cseh-magyar kutatás-fejlesztési projekt keretein belül fog megvalósulni. A lerendelt L-39NG-k 2024-től kezdenek el Magyarországra érkezni.

A Portfolio cikke szerint egy ideje várható volt, hogy a Magyar Honvédség számára is beszerzésre kerül majd ez a géptípus, hiszen a magyar pilóták tesztrepülést is folytattak a gépekkel nemrég, a gépeket gyártó Aero Vodochody pedig tavaly többségi magyar tulajdonba került.  

A Forbes cikkében emlékeztet, hogy a nagy múltú cseh repülőgépgyártó tavaly került magyar többségi tulajdonba, az amúgy több korrupciós ügyben is érintett szlovák befektetési csoporttól, a Penta Grouptól (a magyar piacon jelenlévő, hasonló nevű építőipari céghez semmi közük). Eredetileg Tombor András jelentkezett be a társaság 51 százalékáért, de mégsem tudta letenni a megfelelő összeget. Ezek után került képbe a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje, az azóta kaszinókoncessziókkal is megtámogatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Ő ma a cseh társaság 80 százalékos tulajdonosa, az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, de a Szalay-Bobrovniczky 100 százalékos tulajdonában álló HSC Aerojet Zrt. tavaly nyáron 150 millió eurós (akkori árfolyamon 53 milliárd forintnak megfelelő) hitelt kapott az állami Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) az üzletre.  

Címkék: hadsereg