Ki kell vizsgálni Navalnij halálának körülményeit – üzenték a Fidesz EP-képviselői

Ki kell vizsgálni Navalnij halálának körülményeit – üzenték a Fidesz EP-képviselői

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai védelem- és biztonságpolitikáról és az azt érintő éves jelentésekről, valamint Alekszej Navalnij haláláról is vitázott az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Strasbourgban – olvasható az MTI Országos Sajtószolgálatának köldött közleményben. Az ülésen a Fidesz-EP képviselői nevében Gál Kinga szólalt fel, aki Navalnij halála miatt a gyászoló család felé is kifejezte együttérzését. Mint mondta, ki kel vizsgálnia az évek óta börtönben fogva tartott orosz ellenzéki politikus halálának körülményeit. „Kiállunk az emberi méltóság mellett, nyugodjék békében” – mondta Gál Kinga.

Mindez váratlan fordulat ahhoz képest, hogy a fideszes EP-képviselők nem is vettek részt az özvegy, Julia Navalnaja a plenáris ülésen tartott szerdai beszédén – a több tucat politikus távolmaradásáról a jobbikos Gyöngyösi Márton tett közzé képet X-felületén, szégyenletesnek nevezve a gesztust.

Nem ez az első alkalom a héten, hogy a Fidesz hangsúlyozottan távol marad a Navalnijról szóló megemlékezésektől. Hétfőn az Országgyűlésben a kormánypárt képviselői nem álltak fel, amikor Tordai Bence (Párbeszéd) arra kérte a jelenlévőket, hogy egy perces néma csönddel adózzanak a fogságban életét vesztő politikusnak.

Sovinisztáknak nem jár tisztelet – Orbán Viktor ezzel magyarázta, hogy nem vettek részt a tiszteletadásban, és felidézte, hogy Navalnij egyszer patkányoknak (valójában rágcsálóknak) nevezte a grúzokat. Végül azért hozzátette, hogy az elhunyt azért nyugodjon békében.

Gál Kinga – Magyarország nevében arról is beszélt, hogy támogatják a közös védelempolitikát, az európai védelmi ipar megerősítését, és elítélik az Ukrajnát érő orosz agressziót, de nem vesznek részt a háborúban.