Orbán Viktor szerint Navalnij emlékére nem lehet felállni, de mit ró fel neki?

Orbán Viktor szerint Navalnij emlékére nem lehet felállni, de mit ró fel neki?

Orbán Viktor és Semjén Zsolt a parlament ülésén 2024. február 26-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor szerint azért nem álltak fel a fideszes képviselők hétfőn a parlamentben a börtönben meghalt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij emlékére, amikor erre felhívott a párbeszédes Tordai Bence, mert sovinisztáknak nem lehet tisztelet a magyar parlamentben és Navalnij patkányoknak nevezte a grúzokat. De mire utalt a miniszterelnök?

Alekszej Navalnijnak a magyar miniszterelnök által emlegetett „patkányozása” a 2008-as orosz-grúz háború idejéből ered. Akkor a Kreml – hasonlóan a kelet-ukrajnai forgatókönyvhöz – két szakadár grúz régió, Abházia és Dél-Oszétia miatt megtámadta a kaukázusi országot. A tizenhat napos offenzíva eredményeként a két terület kiszakadt Grúziából és Oroszország érdekszférájába került. A fáma szerint ez idő tájt tett a nyomdafestéket nem igen bíró megjegyzéseket a grúzokra Navalnij is. Az angol nyelvű grúz Georgia Journal szerint a jogász-bloggerból lett politikus-aktivista közvetlenül a 2008-as háború után azt mondta, hogy bombázással eltüntetné Grúziát a föld színéről, és kidolgozott egy tervet arra vonatkozóan, hogyan kellene „megfojtani” a kaukázusi országot. Az írás szerint Navalnij egy orosz szójátékkal tett cseppet sem hízelgő megjegyzést a grúzokra, ugyanis a „grizuni”, azaz a rágcsáló kifejezéssel utalt rájuk, az orosz nyelvben ugyanis a grúzokat „gruzin”-nak mondják.

A bő tíz évvel ezelőtt, 2013-ban megjelent grúz cikk egyébként arra kereste akkor a választ, vajon jobb lenne-e Tbiliszi számára, ha Vlagyimir Putyin helyett Alekszej Navalnij kerülne az orosz elnöki székbe. „Fellép a korrupcióval szemben, demokráciapárti, és talán még modern embernek is tűnik, de semmiképp sem békeszerető” – írták róla, megjegyezve, hogy ez lehet jó lenne az oroszoknak, de a grúzoknak semmiképp sem, ugyanis Navalnij – akkor, 2008-ban – sokkal radikálisabban nyilatkozott a grúzokról, mint maga Putyin.

Ám mint a 444.hu megírta, Navalnij 2023-ban bocsánatot kért a grúzoktól, amiért támogatta a háborút. Azt írta, hogy hibázott, mert nem értette rendesen a grúz politikát, ráadásul hirtelen felindulásból szólalt meg, nem sokkal azután, hogy egy barátja életét vesztette egy grúziai bombatámadásban.

Alekszej Navalnijt, Putyin legnagyobb ellenfelét tavaly átszállították egy eldugott szibériai börtönbe, ahol ráadásul rendszeresen büntetőzárkába küldték mindenféle állítólagos kihágásokért. Február 16-án halt meg, máig tisztázatlan, de gyanús körülmények között. Jellemző, hogy a magyar kormány – egyedüliként az Európai Unióban – nem reagált hivatalosan, fideszes politikusok is kerülték a megszólalást, ahogy a párt körüli értelmiség nagy része is.

Navalnijt – aki 2020-ban kis híján belehalt egy Novicsok típusú idegmérgezésbe, amelyért a Putyin elnök utasítására eljáró orosz biztonsági alkalmazottakat teszi felelőssé – 2021. január 17-én vették őrizetbe egy moszkvai repülőtéren, amikor hazaérkezett Németországból, ahol a méregtámadás miatt kezelték. Eredetileg szabadság megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt ítélték 12 év börtönre, majd tavaly augusztusi tárgyalásán bűnösnek találták szélsőséges közösség létrehozásában, szélsőséges tevékenységek finanszírozásában és számos más bűncselekményben, és további 19 évnyi fegyházra ítélték.

Alekszej Navalnij valószínűleg Putyin legismertebb kritikusa volt. Az ezredfordulón 2000-től a szociálliberális Jabloko párt tagjaként politizált egészen 2007-ig. Ezt követően bloggernek állt. Több mint egy évtizeden keresztül leplezte le a legfelsőbb orosz hatalom korrupcióját. Videós nyomozásai több tízmillió megtekintést értek el az interneten, YouTube-csatornájának 6 millió feliratkozott követője van. Navalnij regionális kampányirodák hálózatát hozta létre, miután azt tervezte, hogy 2018-ban indul az elnökválasztáson. A szavazásból azonban kizárták. Tényfeltáró munkáját követően számtalan pert indítottak ellene, amelyek többsége gazdasági jellegű volt (adóelkerülés). Börtönbe kerülése előtt Moszkvában élt feleségével, Juliával és két gyermekükkel.