Kírúgja az FKF-vezért Karácsony Gergely

Kírúgja az FKF-vezért Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért (b), Tüttő Kata, a városüzemeltetésért (b2), Kiss Ambrus, a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért (b3), Dorosz Dávid, a klímavédelemért (j2) és Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős (j) főpolgármester-helyettes, valamint Bárdonné Benda Mónika aljegyző (j3) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Holnapi hatállyal kezdeményeztem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vezérigazgatójának felmentését – írta ki Facebook-oldalára Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere posztja mellé a Hvg.hu cikkét is kitette, amely az Mfor.hu alapján azt írta, a fővárosnál csak most szereztek tudomást arról a szerződésről, amelyet nemrég kötött az FKF a pernye elszállítására, két évre.

A portál szerint Karácsony még az új képviselő-testület alakuló ülése előtt szerződéskötési moratóriumot rendelt el, ám az FKF egy két évre szóló, másfél milliárd forint értékű szerződést írt alá egy, a Mészáros Csoporthoz tartozó céggel. Az Mfor információi szerint Nagy László Albert FKF-vezérigazgató széke erősen megingott, holott már előtte sem állt stabil lábakon több korábban kötött, de vitatott szerződés miatt. 

Az FKF Zrt. egyébként augusztus végén írt ki közbeszerzési pályázatot a cég hulladékhasznosító művének négy kazánjához tartozó füstgáztisztító berendezésekben keletkező pernye és füstgáztisztító maradékanyag elszállítására. A határidőre csupán egyetlen cég adott be a pályázatot: a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. A cég egyedüli tulajdonosa a V-Híd Kft., ennek pedig a V-Híd Zrt. a gazdája. A V-Híd Építő Zrt. egésze felett tavaly februárban szerzett egyedüli irányítást a Mészáros-csoport. 

A megállapodást október 31-én írták alá a Mészáros-érdekeltséggel, öt nappal az új ellenzéki városvezetés alakuló ülése előtt, így még azelőtt létrejött a szerződés, hogy a Fővárosi Közgyűlés november végi ülésén elfogadta volna, hogy egyelőre csak az idei maradvány terhére köthető szerződés, illetve történhet kifizetés a beruházások esetében. Az új városvezetés belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Az FKF-vezér a hétfői hókáosz miatt sem érezhette biztonságban magát: Karácsony Gergely főpolgármester a Hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, a cég megbukott a hétfői hóhelyzet kezelésében, és ennek lesznek következményei.