Kisöpörték Vajna cégét, 1,3 milliárd forintot kapott az örököse

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig azt hitte mindenki, hogy miután Andy Vajna fő vagyonkezelő cégét, az AV Investments Kft.-t nem sokkal halála előtt az amerikai Cinergi Picture Entertainment Inc. alá szervezte be, a filmmogul öröksége végül az Egyesült Államokba vándorol majd ki. Nos, a G7.hu kiderítette, hogy a  másfél tucat céget tartalmazó, köztük az állami koncessziók miatt elképesztően nyereséges – 2018-ban 12 milliárdnyi osztalékot fizető – kaszinókat, a Rádió 1-et, és a Nobu éttermet tartalmazó Kft, amely az adatok alapján összesen 25 millió dollárt, mintegy 7 milliárd forintot ér, tavaly összesen 1,3 milliárd forint osztalékot fizetett ki. Mégpedig az alábbiak szerint: „A Vajna András György által 2018. évben felvett osztalékelőleg (…) Vajna András Györgyöt, illetve az örökösét illeti meg.”

Miután az osztalék kifizetése megtörtént, ez akár azt is jelenti, hogy szinte kisöpörték a teljes vagyonkezelőt, igaz, az nem került még nyilvánosságra, vajon kihez kerülhetett a fent nevezett összeg. A gazdasági portál szerint egyébként az is elképzelhető, hogy az egykori filmügyi kormánybiztos egyszerűen kettéosztotta a vagyonát, és a Vajna által kijelölt örökös megkapta az 1,3 milliárd forintos osztalékot, míg a vagyon másik, körülbelül 5,7 milliárd forintot érő része a Cinergihez kerül, melynek tulajdonosa akár ismeretlen is maradhat a tulajdonosi háló kialakítása miatt. Ugyanis az amerikai céget olyan államban jegyezték be, amely lehetőséget ad az ilyen anonimitásra.

És ha ez így marad, vélhetően sosem fogja a nyilvánosság megismerni sem az örökös, sem pedig a Cinergi tulajdonosának személyét.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Kötöttfogás Extra

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Zubreczki Dávid

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?