Kiss Ulrich: A politikában nem szabad rövid távon gondolkodni

Kiss Ulrich: A politikában nem szabad rövid távon gondolkodni

Kiss Ulrich (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Magyarországon a kormányzópárt nemcsak megőrizte támogatottságát, hanem még növelni is képes volt. A kormány szerint ez nagyrészt a sikeres kampánynak köszönhető. Erről nem vagyok meggyőződve, és nem hiszem, hogy ekkora hangerővel kellett volna tenni: voltak és vannak etikai fenntartásaim azzal szemben, ahogy a menekültek összemosódtak a terroristákkal” – mondta lapunknak Kiss Ulrich jezsuita szerzetes. Ulrich atyával a szocialista tervgazdálkodásról a kapitalista piacgazdaságra való áttérés nehézségeiről, a növekedés törvényszerűségéről, a migráció okozta sokkhatásról, az európai populista pártok erősödéséről beszélgettünk.

Részletek a Magyar Hang október 4-i (2019/40.) számában megjelent interjúból!

(...)

– A migránsellenes plakátkampány elérte a célját.
– Lehet, hogy ez ügyes marketinghúzás volt, de azt gondolom, a politikában is hosszú távon kell gondolkodni. Nem elég, hogy négyévente valahogy megnyerjük a választásokat: ezt célratörően kell elérni, mert ha nem nyerünk, akkor jön a sokk. Volt arra példa Magyarországon is, hogy hiába ért el kiváló gazdasági eredményeket, mégsem választották újra a kormánypártot. Ez traumát okozott, érthető, ha azt akarják, hogy még egyszer ne történjen meg. Társadalomkutatóként azt mondanám, a választott ellenszer hatékony volt, de nem ismerjük a hosszú távú árát. Látjuk, hogy Németországban mi történik. Ott a hetven évig működő középpárturalom megbicsaklott, éppen azokban a kelet-német tartományokban, ahol nincsenek is idegenek. De meg kell mondanom, hogy, mondjuk, amikor Schiller szülővárosában, Marbachban sétál az ember, és csak törökök jönnek szembe, akkor valami nincs rendben. Magyarországon ez ismeretlen.

Hodász András: A mi álmainkat lopták el | Magyar Hang

A határt lezárni pedig lehetett volna úgy is, hogy nem csapunk ekkora lármát köréje. Egy magyar üzletembernek vajon mekkora üzleti kára származik abból, hogy bárhova megy – Amszterdamtól Szingapúrig –, elsőként azt kérdezik tőle: „Maguknál tényleg diktatúra van?” Ami persze nagy fokú tájékozatlanság, mégis ezt kapja mindenütt. Magyarország imázsa – teljesen méltatlanul – nagyon megromlott. Áltathatjuk magunkat, hogy Olaszországban és másutt is megerősödnek a migráció elleni hangok, de ez nem a magyarok érdeme, hanem annak következménye, hogy a populista pártok felfedezték: ezzel lehet választást nyerni, ezzel lehet félretolni azokat a pártokat, amelyek hetven éve kormányozzák Európát. Ezek a pártok, mint amilyen az AfD is, akkor lesznek igazán bajban, amikor kormányra kerülnek.

(...)

Van-e értelme kvótákról vitatkozni, amikor szabadok az európai határok? Biztos, hogy mindenáron növekednie kell a gazdaságnak? Hazatérnek nyugatról a külföldre távozottak? Miért alacsony a termelékenység itthon? A magyar kis- és közepes vállalkozások mikor lesznek képesek hatékonyságban felvenni a versenyt a nyugat-európai cégekkel? A válaszokat keresse a Magyar Hang október 4-én megjelent 2019/40. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!