Kitérő választ adott Gulyás Gergely arra, miért nem fért be a Magyar Hang újságírója a kormányinfóra

Kitérő választ adott Gulyás Gergely arra, miért nem fért be a Magyar Hang újságírója a kormányinfóra

A Miniszterelnöki Kabinetiroda bejárata, itt tartják a kormányinfót, ahova lapunkat nem engedik be (Fotó: Magyar Hang/Bodacz Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghívót megint nem kaptunk, és habár a részvételi szándékunkat jelző e-mailt elküldtük, lapunk munkatársa – az elmúlt hetekhez hasonlóan – ezúttal sem juthatott be a Gulyás Gergely által tartott kormányinfóra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 7-i kormányinfón az RTL Klub kérdésére az olvasottságra hivatkozott annak kapcsán, hogy mégis miért nem engedik a Magyar Hangot kérdezni immár több hete. A miniszter kissé cinikusan ható érvelése már csak azért is meglepő, hiszen korábban lapunkat is beengedték az eseményre, sőt: nálunk kevésbé olvasott újságok munkatársai is kérdezhetnek rendszeresen.

Miután a helyszínen nem tudtunk kérdezni, a Telex újságírója képviselte lapunkat, aki bevezetésképpen tájékoztatta a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy a Magyar Hang tudósítója önhibáján kívül nem jutott be a sajtótájékoztatóra, ezért ő tolmácsolja kérdésünket.

Ez az egészségügyi szakdolgozók helyzetéről szólt. A kormány több lépcsős, 72 százalékos béremelésének eredményeként Gulyás Gergely korábbi tájékoztatása alapján az egészségügyi szakdolgozók átlagos bére 2022 januárjától bruttó 450 ezer forint körül alakulhat pótlékokkal és túlóradíjjal együtt. Ez ugyanakkor az idei áprilisi átlagbérnél is kevesebb (451 ezer forint közmunkások és túlóra nélkül). Eközben ágazati becslések szerint 15 ezer szakdolgozó hiányzik az egészségügyből (jelenleg 68 ezren vannak), számuk pedig évről évre mérséklődik a rossz munkafeltételek és az alacsony béreknek köszönhetően. – Kíván-e foglalkozni a problémával a kormány? Hogy számolnak, 5-10 év múlva hány szakdolgozó fog dolgozni az egészségügyben? – hangzott a kérdés.

Gulyás Gergely erre azt válaszolta, hogy a kormány az orvosok alapbérét megemelte. Mint hozzátette, ami az alapbért illeti, egy jelentős emelés áll előttünk, január elsejével fog ez megtörténni. Nem vitatja, hogy szükség lenne további fizetésemelésre, de szerinte nem volt még olyan kormány, amely ennyi erőfeszítést tett volna a béremelésre. A 15 ezer továbbra is hiányzó szakdolgozóra vonatkozó közbevetésre azt felelte, hogy új kórházfőigazgató van, meg kell várni, hogy békeidőben, normális működés mellett hogyan alakul a helyzet.

A sajtótájékoztatón később a HVG tért vissza lapunk ügyére és rákérdezett, miért nem fért be a Magyar Hang a kormányinfóra. Gulyás erre azt felelte, hogy két órája válaszol a sajtó kérdéseire, szerinte nem volt olyan kérdés, amelyet ne tettek volna fel.