Köddé vált dobozok: még bíróság előtt a győri választás ügye

Köddé vált dobozok: még bíróság előtt a győri választás ügye

Borkai Zsolt fideszes polgármester a feleségével szavazott Győrben Forrás: Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék szerint a győri választás lebonyolítása során történtek olyan szabálytalanságok, amelyek megkérdőjelezhetik a végeredményt. A 24.hu információi szerint a Győri Ítélőtáblának a héten kell döntenie arról, hogy helyt ad-e az ellenzék törvényességi aggályainak.

A Litresits András és Czeglédy Csaba által képviselt győri ellenzék szerint ugyanis nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan ugyanannyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi onnan visszakerült.

Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozok viszont – egyetlen szavazókör kivételével – eltűntek, ezeket hiába kérték a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság ellenzéki tagjai. Csörgits Lajos aljegyző szerint őt semmilyen jogszabály nem kötelezte a lista elkészítésére.

Az ellenzéki TVB-tagok szerint az aljegyző eljárása miatt nem volt mivel összevetni a leadott érvényes, az érvénytelen és a fel nem használt szavazólapok mennyiségét. A 24.hu információi szerint a dobozokkal együtt a szavazóköri pecséteteknek és a választási kellékeknek is nyoma veszett.

Győrött újraszámlálták a polgármester-választáson leadott szavazatokat, de ez nem változtatott az eredményen, a szex-és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt lett a polgármester, az újraszámlálás néhány szavazattal még növelte is a Fideszből azóta kilépett, de a megyeszékhely élén hosszú távra tervező városvezető előnyét Glázer Tímeával, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjével szemben. A különbség egyébként nem volt nagy, Borkai 44,33 százalékkal futott be az első helyre, baloldali kihívója 641 szavazattal maradt le mögötte.