Kormányinfó 150. – Gulyás Gergely: Boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen

Kormányinfó 150. – Gulyás Gergely: Boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen

Hollik István kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 18-án (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött a ferihegyi repülőtérre vezető új gyorsforgalmi út tervezése – derült ki lapunk kérdésére. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, 2020 első felében elkészül a megvalósíthatósági tanulmány. Kiderült továbbá, hogy a tervek szerint még idén dönthet a kormány az orvosok béremeléséről, valamint Gulyás szerint még idén újra nekifuthat a parlament a bírák és ügyészek béremeléséről szóló törvényjavaslat megszavazásának, amiről a miniszter úgy véli, technikai okok miatt nem ment át a kétharmados kormánypárti többségű Országgyűlésen. A 150. kormányinfóról percről percre számoltunk be.

12:06. Gulyás Gergely reményei szerint – derül ki munkatársunk kérdésére – még idén döntés születhet az orvosok béremeléséről.

12:04. A magyar–szerb határon lévő alagutak – amelyeket az előző kormányinfón „mutatott be” a Miniszterelnökséget vezető miniszter – a rendőrség tájékoztatása és más források alapján is már régóta működnek. Erre úgy reagált Gulyás, hogy az ő tudomása szerint azokat idén ásták. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hány embert fogtak el az alagutakon közlekedők közül.

12:01 Indokolatlanul kérte sok szülő, hogy a gyermekek hétéves korukban menjenek iskolába. Ezért volt szükség a változtatásra, de indokolt esetben továbbra az Oktatási Hivatal megadja a felmentést. Gulyás miniszter ezt nagyvonalú gesztusnak tartja, ugyanis gyorsan és hatékonyan fogják a kérelmeket elbírálni. Az előző évi tapasztalatok alapján 20 és 30 ezer közötti igénylés beérkezésére számít, ehhez az Oktatási Hivatal plusz kapacitást kért.

11:58 Gulyás Gergely miniszter egyetért Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével a színházak átalakítását kommunikáló szavaival, azaz hogy az állam nem támogathatja tovább a zaklatószínházakat.

11:55 2020 elejére elkészül a tervezett új, ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmánya, 2024-re lehet leghamarabb kész az új ferihegyi gyorsforgalmi út – közölte a Magyar Hang kérdésére. 20,3 milliárdos keretnek a kivitelezést is biztosítania kell – legalább részben, még ha nem is elég. A tervezés néhány millió forintot tehet ki, és európai uniós forrásokat is bevonnának.

11:54 Ha Ukrajna az európai közösséghez kíván tartozni, akkor nem célszerű a magyar nyelvhasználatot korlátozó félfasiszta törvényeket hoznia, vagy ha hozott, célszerű megváltoztatnia – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

11:53 Kritikusan beszélt Gulyás Gergely a polgári perrendtartásról szóló törvényről, át kell tekinteni a perindítás követelményeit, mert nehézkes.

11:47 Ha színházba megyek, nem érzem, hogy azonosulnom kell ideológiai alapon a rendezővel – felelte Gulyás a Pestisrácok.hu felvetésére, miszerint Pintér Béla rendező a hétfői tüntetésen azt mondta beszédében a színpadon, hogy a fideszesek is hozzájuk járnak színházba.

11:42 Lehetséges-e, hogy 2030 előtt bezárják a mátrai erőművet? – kérdezte a Növekedés.hu. – Végleges döntés nincs a sorsáról. Nemzetbiztonsági szempontból fontos az erőmű, mert a működtetésére lignitet bányásznak, azaz saját kapacitásból energiát csak ott képes energiát előállítani Magyarország.

11:36 A kormány 2020-ban továbbra is 2,8 százalékos inflációval számol.

11:35 A kormány szándékozik még indén összehívni a parlamentet, hogy megszavazza a bírók és ügyészek fizetésemeléséről szóló törvényjavaslatot.

11:32. A következő, még idei kormányülésen tárgyal a kormány a Nemzeti alaptantervről.

11:30 Elképzelhető, hogy csak jövőre rendezi a kormány a kórházak adósságát – jelentette ki Gulyás az Mfor.hu kérdésére.

11:23 Egész Európa kudarca, hogy megakadt az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése. Akad ország, amely megváltoztatta a nevét (Észak-Macedónia), tehát nem kell csodálkozni azon, hogy Észak-Macedónia vagy akár Albánia más felé fordul – értékelt Gulyás a Heti TV-t képviselő Breuer Péter érdeklődésére.

11:19 Jobbulást kívánt a győri szakképző iskolában megkéselt tanárnak. Erről az esetről is tárgyaltak a tegnapi kormányülésen, a belügyminiszter és az iskolát fenntartó innovációs és technológiai tárcavezető is beszámolt a kormánynak. Gulyás szerint a szóban forgó intézmény egy elit szakképző iskola, semmilyen előjele nem volt a történteknek.

11:16 A vagyonnyilatkozatok szigorítása nincs napirenden – derült ki Gulyás szavaiból. Hozzátartozói vagyonnyilatkozat nyilvánosságától sem riad vissza. – Jelenleg az illetékes parlamenti bizottság számára hozzáférhető –, de Magyarországon sokkal több adatot kell megadni, mint más országokban.

11:12 A Boldog István jobbkezének számító, Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes képviselő, Fehér Petra ügye kapcsán azt mondta, aki betartja a törvényeket, annak nem kell félnie. Magyarország demokratikus jogállam.

11:09 Felettébb óvatosan kezelem a közvélemény-kutatásokat – felelte Gulyás Gergely arra a kérdésre, amely egy friss mérésre hivatkozott, miszerint a Fidesz-szavazók 30 százaléka nem támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését.

11:06 Az Újszínházból napvilágra került ügyről azt mondta, minden ügyet ki kell vizsgálni.

11:02 A Nemzeti Kulturális Alap jól működik – jelentette ki ugyancsak az ATV kérdésére.

11:00 Kell-e vétójogot adni az Emberi Erőforrások miniszterének vagy a kormány képviselőjének az önkormányzatokkal közös fenntartású színházak igazgatóit érintően? – kérdezte az ATV. Gulyás nem adott egyértelmű választ, szerinte szerződést kell kötni az állami támogatást igénybe vevő színházakkal. Nincs szó vétójogról – tette hozzá.

10:55 Az Átlátszó.hu szerint a honvédségi repülőgépek egzotikus célokra repültek (többek között Málta, Dubaj, Kanári-szigetek). Noha a Honvédelmi Miniszter nem válaszolt a portál kérdéseire, de Gulyás a kormányinfó előtt beszélt a miniszterrel, aki tájékoztatta arról, hogy Dubajban például egy kiber-együttműködésről szóló tárgyaláson vettek részt a honvédek, az Egyesület Államokban pedig fegyverbeszerzésről egyeztettek.

10:52 Aki nem fizet egészségügyi járulékot, az kiesik az ellátásból, a miniszter így tartja helyesnek. Magyarázatként kifejtette, 75 ezren próbálták úgy igénybe venni az ellátást, hogy nem fizették meg az adót.

10:48 Az RTL Klub azt kérdezte, mi történne, ha Karácsony Gergely főpolgármester további garanciákat kérne az atlétikai stadion felépítése érdekében. Gulyás erre azt felelte, amit a főváros megfogalmazott elvárásként, azt tartalmazza a költségvetés. A Galvani híd megépítésének helyét illetően Gulyás Gergelynek az az álláspontja, hogy ez nem politikai, hanem szakmai kérdés. Noha szerinte forgalmi adatok alapján megfelelő helyet szemeltek ki erre, de nyitottak a tárgyalásra.

10:46 Az új, budai szuperkórház legjobb helye az autópályák közelében, a XI. kerületben van. A tárcavezető azt reméli, hogy a józan ész talaján állva tudnak a beruházásáról beszélgetni, és az ellenzéki kerületvezetés és a főváros vezetése eldönti, támogatja-e a kormány fejlesztési terveit.

10:43 Nem harcolni, hanem együttműködni szeretnének Budapest megválasztott vezetésével. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának mai ülésén nem számít parázs vitára a a fővárossal Gulyás, aki a kormány részéről maga is a kormánydelegáció tagja. Az atlétikai stadion építését és a világbajnokság megrendezését az ellenzéki vezetésű érintett kerületek (Budapest, Ferencváros) és a csepeli kormánypárti vezetés is támogatja – emelte ki Gulyás.

10:37 Üdvözletét küldte azoknak a szerkesztőségeknek, amelyek képesek hozzájutni kormányzati tervezetekhez – utalt a miniszter a kultúrafinanszírozás átalakításáról kiszivárgott tervezetre. – Abban az iratban ugyanis szó volt még a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetéséről, amely végül nem volt benne a megszavazott javaslatban – mondta. – A Gothár-ügy nem maradhat következmények nélkül – erősítette meg, hogy nem változott e tekintetben a kormány álláspontja. A színházak művészeti szabadságába beavatkozás nem történhet, de szerződést látnak szükségesnek, amely rögzíti a működés alapelveit – emelte ki.

10:32 A magyar kormány csak akkor tudja támogatni a 2030-on túl nyúló, 2050-ig megfogalmazás alatt álló célokat, ha „a szennyező fizet” elv megvalósítását érvényesítik. A kollektív fizetés elvét a magyar társadalom nem bírja el – érvelt.

10:30 A mai EU-s csúcstalálkozó hosszú távon meghatározó lehet a jövő számára. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnapi interjújára utalva azt mondta Gulyás, hogy a klímakérdés fontos ügy. Magyarország egyetért a 2030-ig megfogalmazott klímacélokkal. Magyarország képes a vállalásait teljesíteni.

10:23 A tegnapi kormányülésen aktuális európai uniós kérdéseket tekintettek át a 7. cikkely miatti eljárás okán. Brüsszelben Magyarország álláspontját is meghallgatták. Továbbra sem látják a jogi eljárás értelmét, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik – állapították meg a kormánytagok, Gulyás Gergely tolmácsolása alapján.