Koronavírus: újabb 5 ember hunyt el

Koronavírus: újabb 5 ember hunyt el

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 430 főre emelkedett az elhunytak száma, 1102-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1809 főre csökkent – közölték szerda reggel a hivatalos honlapon.

Az aktív fertőzöttek 60 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 58 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 688 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavirus.gov.hu oldal adatai szerint a mintavételek száma szerda reggel 118 500 volt, ami 3781-gyel több az előző napihoz képest. Az igazolt fertőzöttek száma 28-cal nőtt 24 óra alatt. Az előző nap 4 elhunytról számoltak be. A gyógyultak száma 1007-ről 95-tel emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 72-vel csökkent, a kórházban ápoltaké 58-cal, a lélegeztetőgépen lévőké nem változott.

Félresikerült a lélegeztetőgép-beszerzés? Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok | Magyar Hang

Kedden számoltak be az orvosi egyetemek csaknem 18 ezer ember bevonásával történő országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatának részeredményeiről. Az eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív, az 1524 vérteszten pedig 9 embernél mutatták ki, hogy már túl van a koronavírus-fertőzésen. Ez alapján nem bentlakásos intézményben lakó magyar állampolgár között 243-7230 fertőzött lehet az országban, az átfertőzöttek száma pedig 22 399 és 92 624 között van.

A magyar lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhető, hogy annyira lecsökkent a kontaktusok száma, hogy a vírus reprodukciós rátája leesett és a járvány gyakorlatilag megszűnt. De a járványveszély nem – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a felmérést kommentálva.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a Szent László kórházban már 12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről.

Magyarországra elsősorban a Nyugat-Európából hazajövő magyar vendégmunkások hurcolták be a koronavírust – derült ki a pécsi egyetem legfrissebb kutatásából, az első magyarországi úgynevezett genomikai járványelemzésből. „Ez a kutatás is megmutatta amit egyébként régiósan sejtettünk, és amit mindenki tapasztalt, hogy itt azért nem lett Észak-Olaszország, nem lett Spanyolország, mert időt nyertünk Nyugat-Európához képest. A keleti blokk, Európa keleti fele látta, hogy mi történt Nyugat-Európában, itt volt idő cselekedni, és itt az az egy-másfél hétnyi idő adta meg azt a lehetőséget, hogy jobban megússzuk ezt az egészet.” – mondta Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont adjunktusa a Euronewsnak.

Hangsúlyozta: az akkori szabályok értelmében pedig csak a gócnak számító országokból érkező, és a betegség tüneteit mutató embereknek kellett karanténba vonulniuk, így a tünetmentes emberek sokszor tudtukon kívül, az akkor érvényes szabályok betartása mellett hozták Magyarországra a vírust.

Címkék: koronavírus