Kovács Zoltán a vadászati kiállítás agancsos kapuját dicsérte

Kovács Zoltán a vadászati kiállítás agancsos kapuját dicsérte

Szőke Gábor Miklós szobrászművész, a szobor alkotója (b) és Kovács Zoltán, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár nyilatkozik a sajtónak a Totem nevű alkotás elszállítása előtt a művész csepeli műhelyében 2021. szeptember 11-re virradóan (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Fotó: Lakatos Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világszínvonalú és egyedülálló műalkotásnak nevezte a hullajtott agancsok felhasználásával készült üdvözlőkaput Kovács Zoltán az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás címet viselő rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos vasárnap Budapesten a Hungexpón.

A kormánybiztos köszönetet mondott az állami erdőgazdaságoknak, amelyek a szoborhoz szükséges hullajtott agancs felét gyűjtötték össze. A többi agancs pedig az ország szinte összes vadgazdálkodással foglalkozó vadásztársaságától származott. Közölte, nem ez a végső helye a szobornak, azt ugyanis Keszthelyre szállítják, ahol a Festetics Múzeum kertjébe kerül. Kovács Zoltán megjegyezte, a szobor idővel átalakul majd, ugyanis az agancsot a nap fehérre szívja, ezért idővel a csodaszarvasszobor fehér színűvé válik.

Szőke Gábor Miklós, a szobrot készítő művész felidézte, 2,5 évvel ezelőtt kérték fel, hogy tervezzen agancsokból egy kaput, kapuinstallációt, amely a világkiállításon köszönti az embereket. Néhány megbeszélés után alakult ki a csodaszarvasszobor koncepciója. A művész elmondta, a csodaszarvas a magyarok toteme, ezért lett a szobor címe is az, hogy Totem. Hozzátette, még sosem dolgozott aganccsal, amely nagyon izgalmas anyag, és nincs belőle két egyforma. Szőke Gábor Miklós közölte, a 10 tonna hullajtott agancs felhasználásával készült szobor egy csodaszarvas bőgő bika, aminek a száján keresztül lehet bemenni a kiállításra, ez az első amivel találkoznak az emberek, így szimbolikusan az "egy a természettel" üzenetet is hordozza.

Az agancsok összegyűjtését nemzeti összefogásnak nevezte, és elmondta, hogy a szobrot alkotó agancsok gím- és dámszarvasoktól, valamint őzbakoktól származnak.

(MTI)