Kövér László Pressmanról: „állítólagos nagykövet”

Kövér László Pressmanról: „állítólagos nagykövet”

Kövér László, az Országgyűlés elnöke előadást tart a Rákóczi Szövetség által szervezett Összmagyar Egyetemista Táborban Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban 2023. augusztus 14-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aggályos, hogy a NATO-csatlakozással „két hagyományosan semleges ország, Finnország és Svédország adja fel a pozícióját, utóbbi reménybeli NATO-tagként egyenesen Oroszország frontvonalába kéredzkedve be”, ezzel „nem erősíti, hanem gyengíti Európa biztonságát”. A többi között erről beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Mandinernek adott interjúban.

A házelnök úgy gondolja: aggályos, hogy a demokráciát hirdető országokban nem volt népszavazás a csatlakozásról. Többször kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarország nem a török ratifikációra vár.

Ez utóbbi megjegyzése azért is érdekes, mert júliusban Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország folyamatosan egyeztet a svéd NATO-tagság ratifikálásáról Törökországgal, a két kormány rendszeresen tájékoztatta egymást a folyamat parlamenti helyzetéről, és ez így lesz a jövőben is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont még áprilisban azt mondta, hogy nem egyeztettek a törökökkel a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásáról, illetve nincs semmilyen megállapodás Magyarország és Törökország között, hogy összehangolják a jóváhagyás időpontját. A magyar – illetve a török – ratifikáció több mint egy éve húzódik, már csak ez a két tagország van, amelyik nem hagyta jóvá Svédország csatlakozását a szervezethez.

Kövér László egyébként az interjúban David Pressman amerikai nagykövetet „állítólagos amerikai nagykövetként” emlegette, mondván, hogy a tevékenysége alapján nehezen nevezhető nagykövetnek, és szerinte a diplomata „egy személyben képviseli mindazon negatív sztereotípiákat, amelyek miatt a jenkik nem túl közkedveltek széles e világon. Kivéve talán a toxikus maszkulinitást”.