Közeleg az idő, amikor már patikákban is beadhatnak egyes védőoltásokat

Közeleg az idő, amikor már patikákban is beadhatnak egyes védőoltásokat

Gyógyszertár. Képünk csak illusztráció (Fotó: Nathaniel Yeo / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint nyolc éve kezdeményezték először, hogy a gyógyszertárakban beadhassanak a pácienseknek egyes védőoltásokat – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a Népszavának. Mint hozzátette, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal (NNGYK) már egyeztettek ennek szakmai és jogi feltételeiről, és most zajlik az irányelv előkészítése, azaz ez nincs már túl távol.

Hankó – akit a múlt hétvégén immár negyedszerre választottak újjá tisztségében – arról is beszélt, hogy hamarosan megjelenik a stratégiai alaplistás gyógyszerekről szóló jogszabály. A szakember e listától reméli, hogy egyszerűbb lesz a gyógyszerhiányok okozta problémákkal megbirkózni. Az elmúlt években 1584 termék került fel a gyógyszerek hiánylistájára, ezek közül most sem szerezhető be 183 készítmény, többségük (169) vényköteles, ezek esetében van helyettesítő készítmény vagy más kiszerelésű változat. 41 gyógyszer viszont olyan, amit csak hatósági engedéllyel, egyedi importtal lehet beszerezni.

Hankó Zoltán szerint az új jogszabály várhatóan azokat a rendszeresen alkalmazott hatóanyagokat sorolja fel, amelyeket folyamatosan biztosítaniuk kell a kórházaknak. Szerinte, ha az alaplistán lévő hatóanyag valamelyik készítményére állítják be már a kórházban a beteget, akkor nagy valószínűséggel később is ugyanazt fogja kapni. Ez pedig segíti a betegbiztonságot is. A kamara véleményét is kikérték az alaplistáról. Ugyanakkor a kamara továbbra sem tudja támogatni azt kormányzati elképzelést, amely lehetővé tenné, hogy a fiókgyógyszertárak gyógyszerész jelenléte nélkül legyenek nyitva, és a szakasszisztensek adják ki a gyógyszereket.