Lázár János: Már nem bírják az emberek a lezárásokat

Lázár János: Már nem bírják az emberek a lezárásokat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább építgeti magát Lázár János, aminek az eddigiekhez hasonlóan része, hogy párttársainál jóval szabadabban, nyíltabban szólal meg egyes kérdésekben. A politikus már minisztersége idején is igyekezett azt a képet kialakítani magáról, hogy nem hajol el a kritikus kérdések elől sem. Ezt példázták az általa elindított kormányinfók, de a nem kormánypárti sajtónak adott nyilatkozatok is. A miniszter megszólalt például a Magyar Nemzetben akkor, amikor a fideszes politikusok többsége ezt visszautasította. Nemrég pedig hosszú interjút adott a Válasz Online-nak.

A 2018-as háttérbe szorítása után is hangsúlyozta Lázár, hogy nem pályázott Orbán Viktor pozíciójára, ugyanakkor megszólalásaiból ma is sokan azt olvassák ki: nem adta fel, hogy egy nap az élre törjön. Ezt szolgálják különutas nyilatkozatai, ambiciózus politikai projektjei, tervei. A korábbi miniszter közölt már lelkes videót a Szeged-Hódmezővásárhely villamosvonalról, harcot hirdetett a dohányzás ellen, kiadott egy könyvet Churchillről, illetve beleszállt a nemzetközi multikba is.

A minisztert szerda délután az Instagram-oldalán lehetett kérdezni, sztorik között tette közzé válaszait. Amik a megszokott kormánypárti kommunikációhoz képest ismét formabontóak voltak, időnként csak egy-egy emotikonra korlátozódtak.

Felmerültek természetesen a kedvenc témái. Arra válaszul, hogy milyen intézkedéseket tenne a külföldi tőke visszaszorítása érdekében, csupa nemzetközi példát hozott. (Évtizedes kormánypárti gyakorlat, hogy a rendkívüli lépéseik kapcsán mindig hoznak valakit külföldről, akihez ők csak igazodnak.) „Szabályozás: például kereskedelmi törvény. Adózás: lásd Lengyelország. Nemzeti tőke támogatása: például Ausztria, Franciaország.” A mezőgazdasági New Dealnek hány év után lenne kézzelfogható eredménye? A politikus szerint öt-tíz. A MATE és a ménesbirtok között „mindenképpen” nagyobb együttműködés lesz. Lázár közölte azt is, a jövőben nemcsak kiadni fog könyvet, hanem írni is.

Szóba került a belpolitika, a választási esélyek, párttársai és ellenfelei is. Arra a kérdésre, hogy Szeged „miért maradt le ennyire az elmúlt tíz évben”, Lázár azt válaszolta: „azért, mert Botka László a polgármester. Jobb polgármester, jobb város.” Megkérdezték, milyen a viszonya Márki-Zay Péterrel, mire azt írta, „folyamatosan zaklat :D”. Ki nyer 2022-ben? Erre való válaszában Lázár beszúrt a háttérbe egy Churchill-képet, és azt válaszolta, hogy „akit a nép megválaszt.”

Miért nincs Orbán Viktornak megtakarítása a vagyonnyilatkozatában? „Azért, mert nincs megtakarítása.” Mit vár a 2022-es kampánytól? „Bizakodó vagyok, de nagy csata lesz, majdnem ez a harc lesz a végső.” Miért van az, hogy az összes politikus csalásban/korrupcióban érintett? – kérdezte valaki. Lázár azt írta, szerencsére ez nem igaz, „ez a vád nem több, mint egy politikai trükk.” Megkérdezték arról is, mit gondol az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről, mire ő egy sírva röhögős fejjel reagált. Más arra volt kíváncsi, Gyurcsányt el fogja-e valaki számoltatni a Teremtőn kívül. Lázár erre azt írta, „igen, ő”, majd berakott egy kis ördögfejet. A vadászegyesületéről miért nem posztol soha? „Mert nincs.”

Érdeklődtek arról is, kivel van a legjobb baráti viszonya a jelenlegi kormányból. Lázár azt írta, Orbán Viktorral. Valaki a Jobbik „pálfordulásáról” kérte ki a véleményét, a miniszter erre azt írta, „árulók, elárulták a nemzeti oldalt.”

Akadtak aztán olyan kérdések, amik kapcsán a miniszter ritkán fejtette ki eddig az álláspontját. Az ukrán-orosz konfliktus kapcsán azt tartotta fontosnak leszögezni: „Jamaica a jamaicaiaké.” Ezzel feltehetőleg az orosz nyomulás ellen, a helyben élő ukránok mellett foglalva állást. Elfogadná-e Gulyás Márton meghívását a Partizán műsorába? Lázár azt felelte, hívták már, de nem tartja időszerűnek. Szereti-e a Modern Talkingot? Nem. Általában mennyi ideje van olvasásra egy héten? Egy nap. „Megvan még a Rolex bubble back? Nagyszerű az az óra.” Lázár válasza: „Meg hát. :D” Van-e kedvenc oktatója vagy tárgya a jogi karon? Jogtörténetből Dr. Homoki-Nagy Mária, alkotmányjogból Dr. Trócsányi László. Melyik a kedvenc zenei stílusa? Ha vezet, klasszikus zenét hallgat, de úgy tartja, a minőség fontosabb, mint a stílus. Szereti Korda György Reptér című számát? „Nagyra becsülöm Korda Györgyöt.” Melyek a kedvenc falvai? „Óföldeák a templom miatt, Füzérkajata a hely miatt.” Jónak tartja-e Horthy Miklóst? „Nagy magyar hazafi volt.” A rasszizmust és a fasizmust megveti, az EU-ban maradunk, de euró szerinte nem kell.

Felmerült aztán számos kérdés a mostani lezárásokkal, a járványhelyzettel, a rendkívüli intézkedésekkel kapcsolatban. Valaki arról érdeklődött, a középiskolások esetében miért nem csak átlagot néznek ezúttal? Lázár nem értett egyet, szerinte érettségi kell, „hiszen az egyben felvételi is.” Volt, aki azt írta, „félő, hogy az iskolabezárások miatt sok fiatal végleg kiesik az oktatásból, mi a megoldás?” Lázár szerint: „nyitni kell!” Más arról érdeklődött, miért nincsen rövid, de sokkal szigorúbb lezárás a járvány visszaszorítása érdekében. A politikus azt válaszolta, hogy „mert már nem bírják az emberek a lezárásokat.”