Lefejezte az állam a Kartonpackot

Lefejezte az állam a Kartonpackot

Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sokat teketóriázott a debreceni Kartonpack Nyrt. felügyeletét és irányítását pénteken délelőtt 11 órakor átvett Juhász Edit, az állami tulajdonjogok gyakorlásával megbízott kormánybiztos, és szinte azonnal lecserélte a cég teljes vezetését.

Ennek kapcsán az Mfor.hu arról ír, hogy a kormánybiztos azonnali hatállyal visszahívta tisztségéből a cég valamennyi igazgatósági, felügyelőbizottsági, valamint auditbizottsági tagját. Az igazgatóság új elnök-vezérigazgatója Uszkay-Boiskó Sándor lett, aki tavaly év végéig az MFB igazgatóságának tagja volt. Az igazgatóság tagjának pedig Hutiray Gyula Árpádot, korábbi erzsébetvárosi fideszes önkormányzati képviselőt, Vass Viktóriát, Jakab Lászlót és Mancsinczky László ügyvédet nevezte ki, aki a Fidesznek és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának tagja, és aki Kósa Lajost is képviselte a sajtóperekben. 

A társaság felügyelőbizottságának és auditbizottságának tagjai ugyanazok a személyek lettek: Farkas Gábor, Töklincz Piroska, aki január végéig a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója volt, és Gazsó Balázs, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja.

Az Index cikke szerint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea az MTI-nek eljuttatott közleményében azzal indokolta a cég irányításának átvételét, hogy „a stratégiai iparágakkal együtt szükséges kezelni az ezeket kiszolgáló gazdasági folyamatokat megvalósító cégeket is, így az állami szerepvállalás ebben a körben is indokolt”.

Nem teljesen egyértelmű, hogy miért létfontosságú a vírus elleni küzdelemben egy csomagolóipari, részben gyógyszeres kartondobozokat is gyártó cég, bár közre játszhat, hogy a cég és az állam viszonya eddig sem volt felhőtlen. Ugyanakkor a portál más forrásokra hivatkozva arról is ír, hogy egy korábbi vita miatt vehette át a cégnél a kormány az irányítást, a koronavírus miatti veszélyhelyzet adta lehetőségeket kihasználva. A Kartonpack ugyanis egy elég zűrös cég, amelyen már egy ideje marakodik az állam és néhány befektető.