Így akciózott az alsózsolcai akkufeldolgozó ellen a Momentum

Így akciózott az alsózsolcai akkufeldolgozó ellen a Momentum

A Momentum politikusai lelakatolták a tervezett alsózsolcai akkuüzem bejáratát 2023. szeptember 5-én. (Fotó: Stummer János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter a múlt héten jelentette be, hogy a tervek szerint évi szinten tízezer tonna kapacitású akkumulátor-feldolgozót akarnak Alsózsolcára telepíteni. A Momentum politikusai most a környezetszennyező gyár ellen tiltakozva lelakatolták a majdani üzem kapuját és „Alsózsolca nem kér az akkumulátor-feldolgozó üzemből” feliratú táblát helyeztek ki rá – derül ki Stummer János Facebook-posztjából.

Az akcióról szóló bejegyzésében Stummer János azt írja: „A kormány adott arra 4,7 milliárdot a közös kasszából, hogy itt, ennek a falunak a határában dolgozzák fel az akkumulátor-lázálmuknak a mindenféle szemetét. Az alsózsolcaiakat persze nem tájékoztatta előre senki, belehazudtak a szemükbe, múlt csütörtökön pedig érdemi válaszok helyett csak pogácsát és üdítőt kaptak.” Arra is kitért, hogy sok ezer tonna veszélyes anyaggal akarnak majd itt a beruházó szlovénok dolgozni, pont Miskolc vízbázisának tetején. A kapu lelakatolását követően Stummer János Lőcsei Lajossal, a párt országgyűlési képviselőjével egyetemben elindult, hogy részt vegyenek a feldolgozóval kapcsolatos keddi közmeghallgatáson.

Korábban az LMP is akcióba lépett már, az ellenzéki párt helyi népszavazás kiírását javasolta az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó ügyében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármesterének. Schmuck Erzsébet társelnök többek között azt mondta: „Ma egyetlen település sem érezheti magát biztonságban, a kormány az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit „rendületlenül viszi előre”, és nem törődik azzal, az emberek akarnak-e akkumulátorgyár, -alkatrészgyár vagy akkumulátor-feldolgozóüzem közelében élni”. Rámutatott: egy nemzetközi egyezmény értelmében mindenkinek joga van ahhoz, hogy a környezetét érintő információkról tájékozódjon, és részt vegyen az azt érintő döntéshozatali folyamatban, ez azonban itt sem történt meg.