Lemondott a fideszes polgármester legfőbb bizalmasa

Lemondott a fideszes polgármester legfőbb bizalmasa

Szekszárd belvárosa, a Garay tér (Fotó: Vlastito djelo/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról a fideszes Haag Éva Szekszárdon. A politikusról és a politikában, illetve a szekszárdi közéletben fontos szerepet betöltő családtagjairól az őszi választási kampány óta több botrányos ügy is nyilvánosságra került, az esetek egy részéről a Magyar Hang számolt be elsőként.

A csütörtök délutáni közgyűlésen Ács Rezső polgármester olvasta fel Haag Éva lemondó levelét, amiben indoklás nem szerepelt. A Tolnai Népújság online portálja, a teol.hu azt írta, a korábban Szekszárd alpolgármesteri tisztségét is betöltő képviselő azzal indokolt, hogy férjének, Csillag Balázsnak február végén ér véget a munkaviszonya a Szekszárdi Sportközpontnál, és úgy érzi, mindketten új kihívások elé néznek. Azt is hozzátette, hogy egyelőre nem tudja, hova köti majd a munkája.

A helyzet azonban az, hogy a tegnapi ülésen Haag Éva összeférhetetlenségét kimondó határozatot szeretett volna megszavazni a közgyűlési többséget adó Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ). Épp az erről szóló, az illetékes bizottság által már megtárgyalt javaslatot készült beterjeszteni a közgyűlés elé Csötönyi László, az ÉSZ képviselője, amikor a polgármester megelőzte, és felolvasta Haag levelét.

A fideszes politikus egy állami cég felügyelő bizottságában vállalt pozíciót, ami összeférhetetlen képviselői mandátumával. Arról, hogy Haag Éva tavaly december 15-i hatállyal beült a Paksi Ipari Parkot üzemeltető, ma már állami tulajdonban lévő PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft felügyelő bizottságába, szintén lapunk számolt be a sajtóban elsőként.

Haag azután került be a testületbe, hogy egyértelművé vált, Szekszárdon nem lesz belőle újra alpolgármester. Hiába jelölte ugyanis őt a posztra háromszor is Ács Rezső, az ÉSZ–es közgyűlési többség nem volt hajlandó megszavazni őt. Haag Éva korábban 13 évig, 2006-tól 2019-ig volt Szekszárd alpolgármestere.

A történteket Csötönyi László, a város kultúra, civil szervezetek, városmarketing bizottsága elnökének közösségi oldalán közzétett beszámolójából ismerhetjük. Mint írta, az általa vezetett testület csütörtökön délután fél négytől tartotta rendkívüli ülését, amelyen egy összeférhetetlenségi indítványt tárgyalt.

A bizottság a rendelkezésre álló dokumentumok alapján megállapította, hogy Haag Éva képviselő a helyi önkormányzatokról szóló törvény vonatkozó pontja szerint összeférhetetlen feladatot lát el, ezért javasolta volna a 16 órakor kezdődő képviselő-testületi ülésen a Közgyűlésnek, hogy kimondja a képviselő összeférhetetlenségét.

Ezen kívül felkérte volna a polgármestert, hogy kézbesítse az összeférhetetlenség kimondásáról szóló határozatot Haag Évának és a Tolna Megyei Kormányhivatalnak.

Csötönyi László beszámolója szerint a PIP Kft. felett a magyar állam nevében a tulajdonosi jogköröket a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter (Süli János) gyakorolja, és a jogszabályok értelmében ő nevezi ki a felügyelő bizottsági tagokat is.

Az önkormányzatokról szóló törvény szerint viszont nem lehet önkormányzati képviselő, „aki olyan tisztséget tölt be, olyan feladatot lát el, amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, köztársasági elnöktől, Kormánytól, Kormány tagjától vagy az Országgyűlés, Kormány alárendeltségébe tartozó szervtől (vezetőjétől) kapta”.

A jogszabály azt is előírja, hogy az önkormányzati képviselő az összeférhetetlenségi okot a megválasztásától vagy az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított harminc napon belül köteles megszüntetni. Mivel a tagság tavaly december 15-e óta fennáll, így a törvényes határidőn belül erre nem került sor.

Haag Éváról és családjáról az őszi választási kampány óta az országos sajtó is sokat cikkezett. Férje, Csillag Balázs 2015 óta vezette az önkormányzati tulajdonban lévő Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft.-t, ahonnan végül közös megegyezéssel, február 29-i hatállyal távozik.

Az Átlátszó írta meg tavaly ősszel, hogy az akkor még fideszes többségű közgyűlés pályáztatás nélkül nevezte ki szeptember elsejétől újabb öt évre a fiatalembert a kft. ügyvezető igazgatójának. Csillag ezer szálon kötődik a Fideszhez, hiszen felesége –aki férje kinevezésekor a város alpolgármestere volt - mellett édesanyja, Csillagné Szánthó Polixéna is fideszes önkormányzati képviselő.

Csillag Balázsnak tavaly májusban hat havi jutalmat szavazott meg a közgyűlés fideszes többsége a 2018-as teljesítményéért. Az általa vezetett cég tavaly egymillió forintos mérleggel zárt, a neki megítélt jutalom azonban lapunk számításai szerint 4,2 millió forint volt. Arról viszont még az Átlátszó sem számolt be, hogy Csillag Balázs tavalyelőtt júniusban is kapott hat havi jutalmat, akkor a 2017-es évben elvégzett munkájáért, vagyis havi 700 ezres fizetése mellett 11 hónap alatt jutott 12 havi pluszfizetéshez.

A legutóbb kibukott ügyről szintén a Magyar Hang számolt be elsőként. A múlt héten írtuk meg, hogy Szekszárd önkormányzata lehelt életet 2018-ban a Haag Éva akkori alpolgármester unokaöccsének alvó vállalkozásába. A lapunk birtokába került iratokból kiderült, hogy a Palla László által vezetett és általa felerészben tulajdonolt PLP Consult Kft.-nek 2018-ban és 2019-ben 20 millió forintot fizetett ki az önkormányzat tanácsadás jogcímén.