Lemondott a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának elnöke

Lemondott a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának elnöke

Bódis József, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosi karán mûködő, nemrégiben bővített és megújított Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ átadásán 2023. november 20-án. (MTI/Katona Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.

A 71 éves szülész-nőgyógyász professzor, korábbi klinikaigazgató, rektor és államtitkár a PTE közleménye szerint azzal indokolta lemondását, hogy nem volt maximálisan elégedett az egyetem „piacosodásával” és hiányolta a nagyobb vállalkozószellemet. Bódis József felidézte, hogy a felsőoktatási modellváltás nyomán az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) 2021 nyarán jött létre a Pécsi Tudományegyetem fenntartójaként.

Úgy értékelte, hogy az elmúlt időszak eredményesen telt: mára valamennyi előírt indikátort teljesíti a PTE, előrelépett a mérhető, objektív adatok tekintetében, miközben a finanszírozás a duplájára emelkedett, korrekt bérrendezés zajlott le és átálltak egy sokkal igazságosabb teljesítményértelésre. Ugyanakkor véleménye szerint a piaci területre való kilépésben „még bőven lenne fejlődési perspektíva”. – Úgy érzem, azzal tudok most a legtöbbet segíteni az általam nagyra becsült és szeretett egyetememnek, ha egyet hátralépek, és átadom az elnöki pozíciót valaki olyannak, aki jártas ezen a területen, van már a piaci területen szerzett tapasztalata, és aki ezt a tapasztalatát, lobbierejét a PTE javára tudná és szeretné fordítani – közölte. 

A Telex arra hívja fel a figyelmet, hogy az egykori államtitkár Palkovics László múlt heti lemondásával ellentétben nem a várhatóan szigorodó összeférhetetlenségi szabályok miatt, hanem csak az egyetemi „piacosítás” hiányával indokolta a távozását. A portál szerint Bódis nemcsak a kuratórium elnökeként, hanem beosztottként is dolgozott a pécsi egyetemen, utóbbi posztját a 70. évét betöltve is megtarthatta a felsőoktatási törvény 2023-as módosításának köszönhetően.