Letöltendő börtönre ítélték Kocsis Istvánt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pécsi Ítélőtábla másodfokon öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM volt vezérigazgatóját, a 2005–2008 között elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés miatt – írta meg a Népszava. A lap tudósítása szerint Kocsist öt évre, míg volt tanácsadóját, Szász Andrást három évre ítélte a bíróság, a megismételt másodfokú eljárás során. Legkorábban büntetésük kétharmada után szabadulhatnak.

A Krémer László által vezetett tanács előtt, a mai tárgyaláson is, csak Varga-Sabján László, az MVM egykori menedzsere jelent meg, aki 2 év börtönt kapott, 3 évre felfüggesztve. Kocsis István feleségére, még első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki, amit a bíróság fenntartott. Kocsisnak és Szásznak a börtönön túl még több millió eurót is meg kell téríteniük 15 napon belül az MVM számára. Az egy évtizede tartó ügynek azonban itt még nincs vége, ugyanis a Népszava értesülései szerint minden elítélt esetében felülvizsgálati eljárás várható, így a végső döntést a Kúria fogja meghozni.

Kocsis Istvánt és társait 15 milliárd forint elsikkasztásával vádolják, amit leginkább offshore-cégekkel kötött hamis szerződéseken keresztül húztak ki az állami tulajdonban lévő MVM-ből. Ebből az összegből, mára 12 milliárd forint már megtérült.

Az ügyet érdekessé teszi, hogy a most lefolytatott eljárás váratlanul szigorította, főleg az elsőrendű vádlottal, a volt vezérigazgatóval szemben meghozott ítéletet, akit Varga-Sabján Lászlóval együtt, a négy évvel ezelőtti első fokú tárgyaláson még felmentettek. A bűnösségét egyébként minden érintett tagadja, a felelősséget pedig a már elhunyt gazdaságivezérigazgató-helyettesre, Molnár Lászlóra hárították.

Kocsis István azt állítja, hogy nem tudott a szerződésekről, míg felesége azzal védekezik, hogy aláírását meghamisították. Azonban mostanra tisztán látszik, hogy a csalások a vádlottak szándékait tükrözik. Az ügyben beálló fordulat magyarázható azzal, hogy az eljárás eddigi szintjein inkább a védelem érvei érvényesültek, míg a Pécsi Ítélőtábla már az ügyészre hallgatott, olvasható a cikkben. Szintén új fejlemény, hogy a bíróság elvetette az ügyészség kezdeményezését, miszerint bűnszervezetben elkövetett esetről van szó. Ezzel a vádlottak húsz év szigorított fegyházat kerültek el.

Kocsis István személye által politikai színezetet is nyer a történet, ugyanis két évvel ezelőtt még meghívott vendég volt Süli János, Paks II.-ügyi miniszter parlamenti beiktatásán, amin a díszpáholyban állítólag, még Orbán Viktorral is kezet rázott. A helyzet azonban mára megváltozott, úgy tűnik, hogy a kormányfő elengedte Kocsis kezét, aki azonban így se maradt támogató nélkül. A lap értesülései szerint jelenleg az OTP vezérigazgatója, Csányi Sándor biztosít számára igazgatói posztot, a cégcsoport egy leányvállalatánál, a Merkantil Banknál.