Magyar Péter: Sokan próbáltak lebeszélni minket a kijevi humanitárius látogatásról

Magyar Péter: Sokan próbáltak lebeszélni minket a kijevi humanitárius látogatásról

Magyar Péter kijevi útja után (Fotó: Magyar Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra itthon! – erről írt ukrajnai útja után Magyar Péter péntek este közösségi oldalán megköszönve, hogy ez idő alatt sokan gondoltak rá, és hogy többen is segítették útját. – Sokan próbáltak lebeszélni minket a kijevi humanitárius látogatásról, de utólag is azt mondom, hogy ez a legkevesebb, amit ebben a helyzetben megtehettünk – tette hozzá. A politikus azt követően kelt útra, hogy orosz rakétacsapás ért egy kijevi gyermekkórházat.

Úgy vélte, Ukrajnában mind a magyar, mind az ukrán emberek mielőbbi békére vágynak. „Több tízezer magyar honfitársunk hagyta el a háború kitörése óta Kárpátalját, elsősorban fiatalok és családosok. A magyar családok mindennapos félelemben élnek a kényszersorozások miatt és aggódnak a frontra vitt családtagok, barátok életéért”. – Az Ukrajnában élő magyarok reménykedve várják a háború végét vagy legalább a tűzszünet elrendelését. Az élet a háborús övezetben kettős: bár az élet menetrendszerűen zajlik, az emberek dolgoznak, a gyermekek iskolába járnak, azonban részleges vagy teljes áramkimaradások, a rendszeres légiriadó megnehezíti az ottani magyarok életét és a kétségbeesés valamint a feszültség kézzel fogható. A kárpátaljai családok kettészakadtak, és az ottani magyarság fele már elmenekült az országból – fejtette ki.

Reméli, hogy az ukrán és magyar politikai vezetés mielőbb megállapodik a magyar kisebbség jogainak helyreállítása kapcsán és megkezdődhet a két ország politikai közeledése. Szerinte a kárpátaljai magyarság hálás az anyaország támogatásáért, azonban sokan beszéltek a támogatások körüli visszaélésekről, amelyben a kárpátaljai és a hazai politikai vezetés is érintett. 

A politikus posztjában arról is beszámolt, hogy szombaton az EFOTT fesztiválon lehet találkozni vele.

Címkék: Magyar Péter