Manfred Weber: A Fidesz még mindig tisztázhatja magát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesznél pattog a labda, és ha akarja, még mindig tisztázhatja magát – erről beszélt az Azonnalinak Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Weber hozzátette, a CEU ügyében viszont továbbra sem kaptak egyértelmű válaszokat.

Weber az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésekor nyilatkozott az oldalnak. Úgy vélte, a Fidesznek még mindig van lehetősége a pártcsaládban maradni, de ez rajta múlik. Ahogy Donald Tusk is kifejtette Zágrábban, a néppárti bölcsek január végéig elkészítik a Fideszről szóló jelentést, „az egész folyamat utolsó hónapjaiban vagyunk, azután pedig döntünk” – tette hozzá a frakcióvezető.

Arra a kérdésre, hogy a megbékélés érdekében a Fidesz tett-e az utóbbi időben lépéseket, Weber úgy válaszolt: az EP-választási kampányban a a magyar kormány „leállította a Néppárt elleni vádaskodást, és az EU-ellenes kampányát”. Ettől még szerinte számos kérdés továbbra sincs tisztázva, így például a CEU ügye sem. Úgy véli azonban, készek a párbeszédre, hiszen nekik a fő céljuk az, hogy összehozzák Európát.

Donald Tusk frissen megválasztott néppárti elnök Zágrábban mondta még azt, hogy rend és biztonság nem zárja ki a jogállamiság, a polgári szabadságjogok és a közéleti tisztesség biztosítását. Aki ezt nem tudja elfogadni, az „de facto kizárja magát a pártcsaládunkból”, közölte, mondatait pedig sokan a Fideszre vonatkoztatták.