Már a NAV is nyomoz a demecseri önkormányzatnál

Már a NAV is nyomoz a demecseri önkormányzatnál

Váradi László és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb nyomozásban érintett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecser önkormányzata és Váradi László fideszes polgármester. A jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés mellett ugyanis immár költségvetési csalás miatt is nyomoznak – tudta meg a Magyar Hang. Lapunk ősszel cikksorozatban tárta fel Váradi és a képviselő-testületi tagok viszonyát, és mutattuk be a városvezető visszaélésgyanús ügyeit. Többek között megírtuk, hogy bár a polgármesteri tisztség betöltésének feltétele a vagyonnyilatkozat leadása, Váradi kitöltetlen, üres nyilatkozattal vezette a négyezer lelkes várost. Máskor az éj leple alatt az önkormányzat ipari csarnokát állíttatta fel a felesége nevére írt cég telephelyén. Ám furcsa módon itt, a telepen kellett levágni – bármiféle engedély nélkül – az önkormányzat által nevelt és a közkonyhára szánt disznókat is – a hús 30 százaléka azonban szűrén-szálán eltűnt. De kiderült az is, hogy iratokkal igazolhatóan hivatali visszaélés gyanúját felvetően utalványoztatott pénzt a helyi óvodát építő Nyírflop Holding Kft.-nek, a beruházáson mellesleg a közmunkásokat dolgoztatták.

Már írásaink megjelenésének idején is nyomoztak a hatóságok az önkormányzat gazdálkodásával összefüggésben. Aztán cikkeink után, októberben fordult a megyei rendőr-főkapitánysághoz és az ügyészséghez a feljelentéseiről elhíresült Tényi István. Miután a feljelentését befogadták, az emiatt indult eljárást egyesítették a már folyamatban lévő nyomozással. A napokban kerestük meg ismét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget az ügy haladásáról érdeklődve. Kiderült, hogy egyes, lapunk által bemutatott cselekmények miatt költségvetési csalás miatt is elrendelték a nyomozást. Az eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja. Gyanúsítotti kihallgatás azonban egyelőre sem ebben, sem a hűtlen kezelés miatt indult eljárásban nem történt.

A demecseri polgármester ügyei az akkor az önkormányzatnál dolgozó és a Váradihoz korábban lojális jegyzőnek köszönhetően buktak ki. A testület bizottságot alakított, a vizsgálat idejére pedig felfüggesztették tisztségéből a városvezetőt. Noha cikkeinkben a polgármester számos gyanús ügyét bemutattuk, korántsem mindet.

Félmilliós állatok másfél millióért?

Mindenképpen tollhegyre való még például a 2017-ben a Start közmunkaprogramban furcsán beszerzett szarvasmarhák ügye. Az önkormányzat két-két hús- és tejelő szarvasmarha vásárlására nyert 1,6 millió forintot. A vételt intéző polgármester azonban ezek helyett négy, jóval olcsóbb üsző borjút vett. Az a kisebb gond volt, hogy a vásárlásra nem volt felhatalmazása és az állatok korukból adódóan akkor alkalmatlanok voltak mind a vágásra, mind arra, hogy tejjel lássák el a város konyháját. Amikor a vizsgálóbizottságban felvetették a polgármesternek, hogy húsmarha csak bika lehet, azzal védekezett, hogy „nincs ez annyira leszabályozva. Ez ilyen kísérlet”. A jószágoknak különben fülszámuk sem volt – anélkül nem lehet értékesíteni –, ráadásul egy helyi tenyésztő szerint a reális piaci értékük legfeljebb összesen 500 ezer forint lehetett. Ám a marhákért a polgármester 1,68 millió forintot fizetett, a szakvélemény szerint ezzel is egymillió forintos kárt okozva.

Váradi László felfüggesztése után derült ki az is, hogy az önkormányzat tart el két olyan lovat, amelyekről még az azokat gondozó közmunkások sem tudták, hogy kié, papírjaik sem voltak. Váradi erről azt mondta, hogy az önkormányzat csak kölcsön kapta a lovakat. Eközben kiderült, jelentős százalékban hullottak a telepen az állatok, de 2017–2018 telén a jószágok takarmányozása is gondot okozott.

A felsoroltak azonban csak néhány hónapig foglalkoztatták a képviselő-testület tagjait. Mint arról beszámoltunk, a testület fideszes többsége – dacára a feltárt visszás ügyeknek – kiegyezett a polgármesterrel. Így mára nemcsak a korábban követelt bíróság általi menesztése került le a napirendről, hanem a gyanús ügyei is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!