Már a Szent Margit Kórházban sincs elég radiológus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig „mindössze” egy haláleset róható fel a fővárosi radiológus-hiánynak: lapunk információi szerint nemcsak a néhány héttel ezelőtt a hírekben szereplő Honvédkórházban, hanem a Szent Margit Kórházban is súlyos a helyzet.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, sajtóértesülések szerint a hónap elején egy beteghalálban szerepe volt annak is, hogy a Honvédkórházban orvoshiány miatt késlekedett a radiológiai vizsgálat, ezért nem kerülhetett sor időben az életmentő műtétre. A kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában Kun Szabó István, a kórház parancsnoka lényegében elismerte a súlyos hiányosságokat, azt ugyanakkor tagadta, hogy a radiológus-hiánynak szerepe volt a tragédiában.

A budai intézményben – mint arról a Magyar Hangnak egy neve említésének mellőzését kérő egészségügyi dolgozó elmondta – egy jobb hónapban is mindössze tizenöt nap teljesít szolgálatot szakorvos ügyeleti időben. Ezt is csak úgy sikerül megoldani, hogy más intézményekből hívnak át „beugrós” radiológust.

Egy kórház működésében a radiológia az egyik legfontosabb részleg, hiszen a különböző képalkotó eljárások nélkülözhetetlenek a betegségek, belsőszervi elváltozások gyors megállapításában.  Ezek alapján döntik el, hogy milyen terápiát alkalmazzanak, illetve milyen irányba indítsák el a kezelést. Bár a Szent Margitban minden eszköz – ultrahang CT, röntgen – rendelkezésre áll, ha nincs szakember, még egy ultrahang sem készíthető, pedig ez számít a legfontosabb, legalapvetőbb diagnosztikai eljárásnak. (Szakmabeliek szerint az ultrahang jelentősége felér azzal, mint amit a fonendoszkóp töltött be korábban. A terület fontosságát mutatja a honvédkórházi eset is.)

A Szent Margit Kórházban működik egyebek között belgyógyászat, kardiológia, mozgásszervi rehabilitációs osztály, sebészet és szülészet-nőgyógyászat is, azaz a radiológius-hiány miatt ezen osztályokon is nehézségekbe ütközik a megfelelő színvonalú ellátás biztosítása.

Elismerte a HM: december közepétől szünetel koraszülöttek ellátása a Honvédkórházban | Magyar Hang

Egy hete még tagadta, ma már elismeri a Honvédelmi Minisztérium, hogy szakemberhiány miatt nem tudják megoldani a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának üzemeltetését.

Lapunk két nappal ezelőtt küldte el az alábbi kérdéseket a Szent Margit Kórház sajtóosztályának: 
– Hány radiológus hagyta el az elmúlt egy évben intézményüket?
– Mennyien hiányoznak?
– Intézményük számos olyan területen is osztállyal rendelkezik, ahol az ellátáshoz nélkülözhetetlen a radiológia.
– Mekkora gondot jelent a szakorvoshiány?
– Mekkora a várólista a szakorvoshiány miatt?
– Mit javasolnak azoknak a betegeknek, akik nem kívánják kivárni a várólistát?
– Van-e mód soron kívüli, de fizetős radiológiai vizsgálatra?

Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amint reagál az intézmény, frissítjük cikkünket.